Probijena linija ruske odbrane? Oglasio se general

Ukrajinske snage na južnom Zaporoškom frontu probile su ruske linije u selu Verbove, rekao je u intervjuu za CNN general Oleksandar Tarnavski.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tarnavski je komandant ukrajinskih borbi u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

On je rekao da su ukrajinske snage i njihova oklopna vozila tokom protekle nedelje probile rusku glavnu liniju odbrane na južnom frontu blizu Verbova i da operišu na drugoj strani. Ovo je skroman ali ključan dobitak za Kijev koji traži veliki proboj u svojoj sporoj kontraofanzivi, piše "Vašington post".

Verbove, selo koji se nalazi nešto manje od 20 kilometara jugoistočno od Robotina oslobođenog 28. avgusta, nalazi se na putu ka strateškom centru Tokmak. Tarnavski je pozdravio uspeh kod Verbova, ali je takođe istakao da će pravi prodor na južnom frontu biti oslobađanje Tokmaka, za koji je rekao da je „minimalni cilj" kontraofanzive, preneo je "Jahu njuz".

Priznajući da je tempo kontraofanzive bio sporiji nego što se očekivalo, Tarnavski je takođe ponovio da je malo verovatno da će biti "kao u filmovima o Drugom svetskom ratu" i da je za Ukrajinu bilo ključno da "ne izgubi ovu inicijativu" izgrađenu na prethodnim uspesima.

Krajnji cilj kontraofanzive ostaje rušenje ruskog "kopnenog mosta" do Krima i, dugoročno, oslobađanje svih trenutno okupiranih teritorija.

Borbe su bile raznovrsne i intenzivne, rekao je Tarnavski, a ukrajinske snage su imale poteškoće zbog takozvane "Surovikinove linije”, slojevite odbrane izgrađene pod komandom ruskog generala Sergeja Surovokina koja uključuje minska polja, kao i male grupe dobro raspoređenih ruskih vojnika.

Iako su mnogi očekivali da će se kontraofanziva prvenstveno odvijati tokom leta pre nego što dođe hladno vreme, Tarnavski ne očekuje da će predstojeća kišna sezona i zima koja je usledila "jako uticati na kontraofanzivu".

"Skepticizam Zapada u pogledu konačnog uspeha kontraofanzive je razumljiv", rekao je Tarnavski i naglasio da je ukrajinska ofanzivna taktika morala da se prilagodi uslovima na terenu, posebno jer su ruske snage naučile lekcije iz nekih svojih prethodnih grešaka.

Ipak, Tarnavski je optimista u pogledu uspeha kontraofanzive i veruje da će doći do "velikog proboja".

"Mislim da će se to dogoditi nakon (oslobođenja) Tokmaka", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu