Izdat najviši stepen upozorenja u Srbiji

Republički hidrometeorološki zavod u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi je najavio obilne padavine, naročito u drugom delu dana.

Izvor: B92, RTS
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Na snazi je i crveni meteo-alarm.

U Srbiji će danas biti umereno do potpuno oblačno i osetno hladnije vreme, s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada, najavio je Republički hidrometeorološki zavod u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi.

Očekuju se obilne padavine, naročito u drugom delu dana, od 40 do 80 milimetara, ponegde i oko 100 milimetara za 24 sata, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, na istoku Srbije i u planinskim predelima povremeno jak. Najniža temperatura biće od 14 do 18, a najviša od 17 na severozapadu i zapadu do 27 stepeni na istoku i krajnjem jugoistoku zemlje.

U Beogradu će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U pojedinim delovima grada očekuju se obilne padavine, i to naročito u drugom delu dana, od 30 do 60 milimetara za 24 sata, lokalno i više. Temperatura će biti bez većeg kolebanja, od 17 do 19 stepeni.

Na snazi crveni meteo-alarm

U Srbiji je danas u većini krajeva na snazi crveni meteo-alarm, najviši stepen upozorenja na padavine koje tokom 24 časa mogu biti kao mesečna količina. U nekim predelima biće i do 100 litara kiše po metru kvadratnom. S kišom stiže i osetno svežiji vazduh, pa će biti hladnije za deset do 15 stepeni.

Najviša temperatura biće od 17 na severozapadu do 27 stepeni na istoku zemlje. Stabilizacija vremena se očekuje sutra, u drugom delu dana. Drugog dana vikenda biće umereno do potpuno oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada.

Očekuju se obilne padavine, i to posebno u drugom delu dana, od 40 do 80 mm, a lokalno i oko 100 mm za 24h, što predstavlja mesečnu količinu padavina. Zbog toga je u većem delu Srbije na snazi najviši stepen upozorenja. Timovi Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti, a vatrogasno-spasilačke jedinice preventivno obilaze teren.

Građani, posebno oni koji žive blizu vodotoka, treba da prate uputstva nadležnih štabova. U Beogradu se, naročito u drugom delu dana očekuju obilne padavine, ponegde i do 60 litara po metru kvadratnom.

Foto: Printskrin/ RHMZ
Foto: Printskrin/ RHMZ

Nevreme najveće probleme napravilo u Šidu

Podsetimo, nevreme je juče zahvatilo deo naše zemlje.

Teritoriju opštine Šid zahvatilo je nevreme praćeno obilnim kišnim padavinama, a deo područja ostao je bez električne energije usled prekida na dalekovodu u selu Bačinci.

Na saniranju problema i sanaciji angažovana je Elektrodistribucija Beograd i Novi Sad, a Republička direkcija za robne rezerve je takođe uputila agregate velikog kapaciteta za pomoć opštini Šid.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, zajedno sa predsednikom opštine Šid Zoranom Semenovićem, obišao je Šid nakon što je to područje zahvatilo nevreme i poručio da će MUP stanovnicima tog mesta uputiti pomoć u vidu agregata, jer je deo teritorije ove opštine ostao bez električne energije usled prekida na dalekovodu.

"Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića došao sam noćas u Šid, imajući u vidu da su, usled kvara na visokonaponskoj mreži, čitav Šid i okolna mesta ostali bez struje", rekao je Čaušić, prenosi RTS.

Dodao je da, na sreću, nije bilo intervencija pripadnika Sektora za vanredne situacije, ali da su svi logistički kapaciteti Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova stavljeni na raspolaganje građanima Šida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu