"Kakav sponzor, takav i rezultat"; Lavrov uporedio Kosovo sa sporazumima iz Minska, pa "pokopao" EU

Tragična priča o nesprovođenju Minskih sporazuma za rešavanje situacije u Ukrajini danas se ponavlja i u situaciji oko KiM i Srbije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer
Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Ovo je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nastavak degradacije situacije u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija ne može da ne zabrinjava. Isporuke oružja kosovskim Albancima i pomaganje NATO da formiraju vojsku grubo krše osnovnu rezoluciju 1244 SB UN", rekao je Lavrov.

Kako je istakao, ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tragična priča sa Minskim sporazumima za rešavanje krize u Ukrajini koji su predviđali specijalni status za republike Donbasa i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada.

"Tako i sada Evropska unija ne želi da natera svoje štićenike sa Kosova da ispune sporazume između Beograda i Prištine iz 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM kojom su predviđena specijalna prava na svoj jezik i tradiciju", istakao je ministar.

Po njegovim rečima, u oba slučaja EU je bio garant sporazuma i sudeći po svemu sporazumi imaju istu sudbinu – kakav "sponzor" takav i rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu