"Reći ću da je dezinformacija da SAD žele da isključe Srbe"

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da očekuje formiranje proevropske, reformske vlade u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vladu bi, kako je objasnio, trebalo da čine stranke koje imaju isti fokus.

U intervjuu za TVCG, Eskobar je izrazio razočaranje manjinskom vladom Dritana Abazovića i istakao da nije tačno da SAD žele da isključe Srbe iz nove vlade.

"Crna Gora je sjajan saveznik i veoma blizak partner SAD. Mi smo takođe zadovoljni što je Crna Gora u 21. vek ušla sa novom generacijiom lidera. Ono čemu se nadamo i što očekujemo jeste da će Crna Gora formirati proevropsku vladu, posvećenu članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije", kazao je juče Eskobar.

On je dodao da SAD stalno ponavljaju da bi vlada trebalo da se sastoji od stranaka koje imaju isti fokus. "To su naša očekivanja", rekao je Eskobar.

Dodao je da je razgovarao sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koju mu je saopštio da je saglasan sa američkom vizijom vlade, ali da je on ne sastavlja, već mandatar Milojko Spajić.

"Milatović je kazao da je saglasan sa nama, saglasan je da je Rusija najveći izazov za evropsku bezbednost. On razume izazove koji se tiču Ukrajine i napomenuo je da on nije taj koji formira vladu, ali pitao sam ga da li podržava proevropski način formiranja vlade", rekao je Eskobar.

On je dodao da je ono što govori liderima u Crnoj Gori isto što govori široj javnosti.

"Nema skrivenih poruka. Reći ću da je dezinformacija da SAD žele da isključe Srbe iz vlade, zapravo sve partije koje trenutno vode pregovore su u dobrim odnosima sa Srbijom", kaže Eskobar.

On je dodao da SAD takođe žele da Crna Gora ima dobre odnose sa Srbijom, ali da je pitanje kakve su namere crnogorskih partija koje su kazale da će povući priznanje Kosova, koje dovode u pitanje članstvo u NATO-u, protive se sankcijama Rusiji i mnoge druge stvari koje su ponavljali do poslednjih izbora.

"Ako kažu da su proevropske i posvećene NATO-u, zašto to nisu govorili tokom izbora? To je ono što nas brine i uznemirava u vezi sa pro-ruskim partijama u Crnoj Gori", ocenio je Eskobar.

U osvrtu na izjavu Milatovića da Crna Gora želi da bude najveći i prvi strateški partner SAD na Zapadnom Balkanu, rekao je da je to potpuno moguće.

"Potpuno je moguće da Crna Gora doprinosi i regionalnoj i evropskoj stabinosti kao članica NATO-a. Rekao bih da sa predsednikom Jakovom Milatovićem imamo realne mogiućnosti otvaranja novih poglavlja u našoj saradnji", naveo je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje o manjinskoj vladi Dritana Abazovića, Eskobar je saopštio da je na tom pitanju bilo mnogo razočaranja, koja se tiču ne samo Abazovića nego i rezultata te vlade.

"Očekivali smo da Crna Gora neće izgubiti dve godine u naporima da se pridruži EU. Očekivali smo da će Crna Gora više da uradi", kazao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu