Odbačena optužnica za zločin nad Srbima u Jošanici

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je u potpunosti optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ratni zločin koji se dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Shutterstock/BUTENKOV ALEKSEI
Shutterstock/BUTENKOV ALEKSEI

Optužnica Tužilaštva BiH od 4. septembra ove godine, podignuta je protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića, Rašida Sobe, Ševke Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića, Adema Fehrića, Mustafe Poljo, Envera Kustura, Muhameda Liske, Sakiba Čakara, Izeta Sejdića i Munira Nale.

Optužnica je u potpunosti odbačena, a optužene je teretila zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina i povreda zakona ili običaja rata. Prema optužnici Tužilaštva BiH, u napadu na selo Jošanica ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni. Tužilaštvo BiH ima pravo na žalbu protiv ove odluke Suda Bosne i Hercegovine u roku od 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu