Javnost će od sada biti obaveštavana o nestanku maloletnika: Detalji novog pravilnika

Pravilnik REM-a, po kom pružalac medijske usluge bez odlaganja objavljuje obaveštenje o nestanku maloletnog lica, stupio je na snagu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U pomenutom pravilniku stoji da je pružalac medijske usluge dužan da objavi (emituje) informaciju o nestanku maloletnog lica u trajanju od najmanje 20 sekundi, u neizmenjenom obliku i identičnoj sadržini u kojima mu je dostavljena od strane nadležnog ministarstva.

Pružalac medijske usluge dužan je da obaveštenje objavljuje (emituje) u narednih 48 sati i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta.

Nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.

Po prijemu informacije upućene od strane nadležnog ministarstva da je nestalo maloletno lice pronađeno, pružalac medijske usluge, bez odlaganja prekida objavljivanje (emitovanje) obaveštenja o nestalom maloletnom licu i pre isteka roka, obaveštavajući javnost da je lice pronađeno.

Istovremeno sa prekidom objavljivanja (emitovanja) obaveštenja o nestalom maloletnom licu, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnog lica, pružalac medijske usluge dužan je da, bez odlaganja, obriše sve podatke iz obaveštenja o nestalom maloletnom licu.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije, na sednici održanoj 6. septembra ove godine doneo je Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica kojim se bliže uređuje način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga u vezi sa načinom objavljivanja (emitovanja) programskog sadržaja koji za predmet ima hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica, a u cilju prikupljanja informacija koje mogu pomoći u sprovođenju mera traganja za maloletnim licem i njegovom pronalasku.

Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku 12. septembra, a kako je navedeno stupa na snagu osam dana od te objave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu