Vučić hrabro pred svetom: Svi koji su sproveli agresiju protiv Srbije sad govore o integritetu Ukrajine VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew
Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

"Stojim pred vama kao predstavnik samostalne zemlje, Srbije, koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, ali koja nije spremna da pogazi svoga tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila", rekao je Vučić.

"Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih, koji danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski veruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država. Ali i više od toga. Oni su zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Nosi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelj međunarodne bezbednosti, jesu bolna posledica čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji Ujedinjenih nacija", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da kao predsednik jedne od malih država, nema prava da govori o odnosu između velikih sila.

"Ali hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do velikih posledica.Pokupaj rasparčavanja moje zemlje, započet forrmalno 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje, ili okvire regiona iz kog dolazim. Šire posmatrano – otkad smo se prošli put ovde sreli – svet nije ni bolje, ni bezbednije mesto. Naprotiv, globalni mir i stabilnost su i dalje ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i poremećajima u lancima snabdevalja hrane i lekovima. Rešenje za mnoge probleme ne samo da nismo pronašli, nego su oni postali brojniji, a neki od njih su postali i složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i manje da razgovaramo, kao da su svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u sosptvenim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja", rekao je Vučić

"Svi koji ovde govorimo govorimo o svojim problemima. Kakva je budućnost sveta? Iako smo svi čuli generalnog sekretara, malo ko ga je slušao, i gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove reči", rekao je Vučić.

"Srbija nikada nije kročila na tlo nijedne druge države. Ali pre 20 godina, 19 najsnažnijih zemalja nije imalo milosti prema nama", naveo je predsednik Srbije.

Kada su "taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima“.

"A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da svi oni koji su sproveli agresiju protiv Srbijom danas nam drže predavanja o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Mi ga podržavamo i ne menjamo svoja načela, za nas svako nasilje je isto", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se danas na Kosovu i Metohiji, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija.

"Prošle nedelje, nakon ko zna koje u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, Aljbin Kurti, nakon što je odbacio evropski predlog za deeskalaciju obratio javnosti ispred jedne od glavnih zgrada EU i pred milionskim auditorijumom okupljenih medija poručio malobrojnim preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji da će Srbi, citiram, 'da pate i plate grešku koju su napravili'", rekao je Vučić.

"Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči? Nažalost – moguće je. Samo dan kasnije, upravo sada dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatore odvodi se novi kontigent Srba uhapšenih pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je bezbroj puta bio pod neviđenim pritiscima.

"Principi se ne menjaju od prilike do prilike, principi ne važe samo za jake. Ako se menjaju tako lako, onda to nisu principi. Sva pravila moraju da važe za sve, ili ćemo kao svet završiti u najtežim sukobima. Još jedna bitna stvar je da je mir postao zabranjena reč. Svi imaju svoje favorite i krivce. Velike sile imaju samo lažne principe", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da se danas na KiM odigrava ogoljeno nasilje koje nad Srbima primenjuju separatisti Aljbina Kurtija.

"Samo prošle nedelje je Aljbin Kurti u Briselu poručio da će Srbi da plate i da pate. Da li je moguće gore ruganje ljudskosti i međunarodnom poretku. Samo dan kasnije, upravo sada, odveden je novi kontingent Srba, uhapšenih u njegovoj kampanji terora", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da cinizam Kurtijevog režima ide toliko daleko da, iako su EU i Amerika izdali saopštenje kojim osuđuju nasilje vlasti u Prištini, skočio je broj napada na Srbe.

"Miloš i Stefan Stojanović, srpski dečaci, upucani su na Badnje veče od strane ilegalnih pripadnika snaga bezbednosti. Iako svi znaju da je samo postojanje KBS ilegalno po Rezoluciji 1244. Zabrana glasanja za Srbe, ekonomska blokada, to je deo tužne svakodnevice za Srbe", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da nema humanitarne katastrofe, i poziva na akciju, i da mnogi samo slažu ramenima.

"Ali uvek kažu da će sve biti krivica obe strane. Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake članice UN. Samo je tužno što se oni veliki, koji odlučuju, pozivaju na svoje principe, koji im u tom trenutku odgovaraju. Jasno je po tome da ulazimo u eru velikih sukoba", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je baš u takvoj situaciji UN ostaje jedini faktor koji nas okuplja.

"Pružamo punu podršku svim reformskim procesima UN, uključujući inicijative generalnog sekretara UN za jačanje ove organizacije. Da ne bismo svi nestali, moramo se svi ujediniti na tom poslu", rekao je Vučić.

Neophodno je poštovati teritorijalni integritet Ukrajine, i ponoviću da Srbija podržava integritet svih država članica UN.

"Zato mi je teško da shvatim zašto neki ne žele da poštuju teritorijalni integritet Srbije. Ipak, želim da se od srca zahvalim globalnoj većini. Većina članica poštuje Povelju UN. Za vas dupli standardi ne postoje, i duboko vam hvala što podržavate naše napore. Čuvajući naše granice čuvate i svoje granice", istakao je Vučić.

Vučić je istakao da Priština ni čitavu deceniju posle potpisivanja Briselskog sporazuma nije omogućila formiranje ZSO.

"Disbalans po kome Srbija večito mora da popušta ne vodi ka rešenju. Razgovor sa Kurtijem je više monolog, nego dijalog. Teško je objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja sporazuma nije stvorena ZSO. Srbija je na evropskom putu, spremna da se promeni, i spremna je za reforme. Imamo dobre odnose sa SAD, i verujem da će naši odnosi biti još bolji", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da ćemo čuvati i tradicionalna prijateljstva, uključujući i zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

"Nećemo prekinuti tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Dijalog je jedino rešenje. Mir i stabilnost nemaju alternativu, i tako nastupamo u svim razgovorima sa EU. Verujem u budućnost i da imamo kapacitet da uz zajedničke napore prevaziđemo razlike. Želim da gradimo mostove, a ne zidove", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao na važnost inicijative Otvoreni Balkan, i kaže da takav pristup imamo prema svim našim susedima.

"Ovi procesi su nerazdvojni deo našeg puta da postanemo članica EU. Imamo ovakav pristup zato što želimo da gradimo nova prijateljstva, i da čuvamo ona tradicionalna", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je i da će svi osetiti duh prijateljstva u Beogradu, koji će biti domaćin izložbe Ekspo.

"Nakon mnogo vremena usvojena je i agenda 2030. Postoji tračak nade da ispuno sva obećanja, iako je mnogo razloga za zabrinutost. Svi se i dalje suočavamo sa problemima kao što su siromaštvo i glad. Srbija daje sve od sebe, i neki od rezultata Srbije su učešće u globalnim inicijativama i njihova primena. Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju, i trudimo se da pronađemo nove izvore rasta. Srbija je prva zemlja u regionu koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, i usvojila agendu još 2019. godine", naveo je Vučić.

Vučić kaže da su znanje i nauka ključni za implementaciju agende 2030.

"Zato sam ponosan što je na inicijativu Srbije proglašena dekada za održivi razvoj. Sve to radimo za buduće generacije. Verujem da smo svi ovde svesni da nema razvoja bez mira. Kako je rekao Nelson Mandela: 'Mir je najbolje oružje za razvoj koje iko može da ima'. Moramo verovati u to. Moramo da slušamo i razumemo jedni druge. Mir nema alternativu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je pozvao sve članice UN da budu gosti na izložbi Ekspo 2027. u Beogradu.

"Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost. Znam da sam govorio duže nego što su mi tražili, ali sam dao sebi isto pravo koje su velike sile dale same sebi", rekao je na kraju govora Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Njujorku, gde se održava sednica sednica Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu