"Međunarodna istraga o rušenju Kahovske HE bi zastala Zelenskom u grlo"

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da nije začuđena reakcijom ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naime, ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrija Kuleba je reagovao na predlog Turske da se sprovede međunarodna istraga povodom rušenja Kahovske hidroelektrane,

"Nisam iznenađena. Uopšte. Kijevski režim čak ni spiskove onih koje je proglasio poginulima u Buči nije dostavio Ujedinjenim nacijama. Ma, kakva istraga terorističkog akta na Kahovskoj HE! A, onda..gde su teroristi i njihovi sponzori, a gde je istraga?", napisala je Zaharova na svom telegram kanalu.

Ona je dodala da bi istraga Zelenskom "zastala u grlu".

Ranije je Kuleba u intervjuu za TV kanal "1+1" izjavio da su se inicijatori istrage „umorili od njihove stalne igre kvazipravde“, dodavši da je to sve igra sa Rusima.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kako su naveli u njegovoj administraciji, predložio da se formira komisija za istragu onoga što se dogodilo u hidroelektrani u kojoj bi učestvovali ruski i ukrajinski eksperti, UN i predstavnici međunarodne zajednice, uključujući Ankaru.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Mihail Galuzin izjavio da kijevski režim mora da snosi odgovornost za rušenje Kahovske hidroelektrane i da će Rusija nastaviti da traži osudu Kijeva na međunarodnim platformama.

Prethodno je zamenik predstavnika Rusije pri odeljenju Svetske organizacije u Ženevi Andrej Belousov podsetio da je, u vezi sa situacijom oko Kahovske HE, 21. oktobra 2022. godine, stalno predstavništvo Rusije u Njujorku uputilo pismo u kom se izražavala ozbiljna zabrinutost povodom granatiranja ukrajinskih snaga hidroelektrane, kao i u vezi sa mogućim katastrofalnim posledicama ovakvih varvarskih akcija.

Tokom noći između ponedeljka i utorka, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske hidroelektrane. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema "oljha". Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu