Greta Tunberg žestoko po Rusiji: Moraju da odgovaraju za svoje zločine

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg optužila je Rusiju da je izazvala urušavanje brane Nova Kahovka u Ukrajini, nazvavši taj čin "ekocidom".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA/ MATTEO BAZZI
Foto:EPA/ MATTEO BAZZI

Uništenje velike brane pod ruskom kontrolom u ukrajinskom regionu Herson izazvalo je velike poplave, primoravajući hiljade stanovnika da pobegnu, a došlo je i do pustošenja životne okoline u tom delu.

"Ovaj ekocid je nastavak ruske neisprovocirane invazije na Ukrajinu i predstavlja još jedan zločin koji ostavlja svet bez reči. Naše oči su još jednom uprte u Rusiju, koja mora da odgovara za svoje zločine", navela je Tunberg na Tviteru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski joj je odgovorio putem Tvitera.

"Hvala vam na vašoj poziciji i na tome što ste na strani istine, Greta. Rusija mora da odgovara za zlo koje čini ljudima, životu i prirodi", naveo je Zelenski.

Tunberg je danas rekla za Rojters, tokom nedeljnog klimatskog protesta ispred švedskog parlamenta, da je posledica uništavanja brane "apsolultno užasavajuća i grozna".

SAD su u utorak saopštile da ne mogu da kažu šta je izazvalo rušenje brane, ali su dodale da su radile na proceni izveštaja da je Rusija, pod čijom kontrolom je brana, stoji iza napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu