Meteorolog otkrio: Leto pred nama je... Tu je i upozorenje

Beograd -- Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže da su trenutne vremenske prilike kratkog, prolaznog perioda.

Izvor: Novosti
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

"Posledice porasta temperature i jesu porast vlage. Dugoročne sezonske prognoze ukazuju da će leto biti toplije od proseka, ne tako toplo kao prethodno, ali sa nekom srednjom temperaturom između 20 i 23 stepena što je za jedan stepen iznad proseka.Visok vodostaj Dunava je dobar za proizvodnju struje", primećuje Mihajlović.

Dao je opšti savet kako se odnositi prema hidrometeorološkim upozorenjima koja su često na snazi.

"Pratite vremensku prognozu. Što se tiče upozorenja ona se izdaju aktuelno i trenutno, a ako slede grmljavina i olujni vetar sklonite se. Ako ste u prirodi ne budite najviša tačka u okruženju, nije potrebno leći, nego čučnuti. Pecaroši neka odlože štapove, sklonite se i sačekajte da prođe", savetovao je.

Što se tiče leta, već krajem meseca najavljuje porast temperatura, a još desetak dana ostaje srednjoročna trenutna situacija.

"Krajem meseca će biti preko 30 stepeni. Prosek je i bio između 21 i 27 stepena. Ostaje da se isprati ova srednjoročna prognoza", kazao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu