MUP: Ističe rok, još danas i sutra

Mesec dana je prošlo od početka akcije "Predaj oružje", a građani mogu još danas i sutra predati oružje bez ikakvih posledica.

Izvor: RTS
Podeli

Bojana Otović Pjanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je za RTS da su građani od početka akcije predali 78.103 komada oružja.

Bojana Otović Pjanović navodi da su od početka akcije predata 78.103 komada oružja, od čega je 57.651 komad oružja, a 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava.

Dodala je da je predat i 2.692.641 komad municije.

"Ako sagledamo prosek za ovih mesec dana, rekla bih da je, s obzirom da je dan pre toga, 5. juna, predato 68.301 komad oružja, da smo u ovom pretposlednjem danu dostigli najveći broj komada predatog oružja, a to je 10.000", rekla je Bojana Otović Pjanović.

Podsetila je da građani oružje mogu predati bez ikakve krivične odgovornosti, bez potrebe da se legitimišu i ostavljanja podataka o sebi i dokazuju poreklo oružja.

Osim toga, kako je dodala, građani mogu da pozovu policijske službenike na adresu i tako predaju oružje.

Ona je napomenula da je jedina razlika u vezi sa oružjem koje je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika i objasnila da u tom slučaju građani moraju da ostave podatke.

"Zakonski rok je 45 dana da se oružje preda po poslednjoj adresi prebivališta vlasnika tog oružja. To građani nisu učinili, što se pokazalo u ovom postupku legalizacije. Jedino ti građani moraju ostaviti svoje podatke, zato što se oružje ostavlja u najbližoj policijskoj stanici na čuvanje", objasnila je Otović Pjanovićeva.

Bojana Otović Pjanović je istakla da, prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, rok za predaju oružja neće biti produžen.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu