Ukrajina demantovala: "Obmanjuju zajednicu"

Ukrajina je indirektno demantovala tvrdnje o početku dugo najavljivane ofanzive, nazvavši ih lažnim informacijama.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

To se desilo nakon što je rusko Ministarstvo odbrane danas saopštilo da je uspešno odbilo napade ukrajinske vojske na pet tačaka fronta.

"Da bi demoralisali Ukrajince i obmanuli zajednicu (uključujući i sopstveno stanovništvo), ruski propagandisti će širiti lažne informacije o kontraofanzivi, njenim pravcima i gubicima ukrajinske vojske", saopštili su iz ukrajinskog Centra za strateške komunikacije za Rojters.

Komandant ukrajinske kopnene vojske Aleksandar Sirski danas je, sa druge strane, odbio da prokomentariše vest o ofanzivi, rekavši samo da ukrajinska vojska nastavlja da napreduje ka Bahmutu.

Iz Ukrajine poslednjih dana dolaze kontradiktorne izjave o tome da li je zemlja spremna da otpočne veliki napad na ruske snage.

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva pre nekoliko dana izjavio je za "Tajms" da Kijev još nema sve potrebno naoružanje za ofanzivu, dok je predsednik Vladimir Zelenski 3. juna poručio da je država spremna za napad, iako je priznao da situacija može krenuti različitim pravcima, te da neće biti lako.

Kako je ranije saopštila Moskva, ofanziva Ukrajine počela je u nedelju, 4. juna, u ranim jutarnjim satima, a na udaru su se našla mesta u pravcu Južnog Donjecka, za koje je Kijev smatrao da su slaba tačka ruske odbrane.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu