Malo drugačija poruka Zelenskog znači jednu stvar – tešku borbu

Kijev -- Ukrajinski predsednik iskoristio svoje svakodnevno obraćanje u subotu da se zahvali vojnicima na linijama fronta i onima koji se bore za kontrolu neba.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/DUMITRU DORU
EPA-EFE/DUMITRU DORU

Volodimir Zelenski se u svojim govorima obično zahvaljuje određenim jedinicama, ali je u tom obraćanju pomenuo imena više od desetak pojedinaca, među kojima su komandanti, artiljeriji, marincima i pešadiji.

"Svi bi trebalo da imamo na umu da naša odbrana, naše aktivne akcije i nezavisnost Ukrajine nisu nešto apstraktno. To su vrlo posebni ljudi, posebne akcije određenih heroja, zahvaljujući kojima Ukrajina postoji i Ukrajina će postojati", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je završio govor pozivajući sve Ukrajince da se lično zahvale vojnicima.

Zabrinutost zbog vazdušne nadmoći i obraćanje Zelenskog dolazi usred stalnih spekulacija da bi ukrajinska dugoočekivana kontraofanziva, koja se sedmicama činila neizbežna, mogla biti pokrenuta u narednim danima.

Ukrajinski predsednik je rekao da je Kijev spreman za izvođenje operacije u intervjuu za Vol strit Džurnal objavljenom u subotu.

“Mislim da smo od danas spremni za to. Želeli bismo da imamo određene stvari, ali ne možemo to čekati mesecima”, rekao je Zelenski.

Prošlog meseca, podseća se, Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno "malo više vremena" što bi verovatno omogućilo isporuku više zapadne vojne pomoći, uključujući preko potrebne sisteme protivvazdušne odbrane.

Zelenski je mesecima lobirao kod zapadnih sila da Ukrajini daju borbene avione i oružje za kontrolu neba, jer bi to pomoglo u ograničavanju broja žrtava ukrajinskih boraca tokom bilo koje potencijalne kontraofanzive.

U intervjuu za Vol strit džurnal, Zelenski je priznao da Rusija zadržava vazdušnu superiornost na linijama fronta. Rekao je i da nedostatak zaštite od ruskih vazdušnih snaga znači da će "veliki broj vojnika poginuti".

"Svi savršeno dobro znaju da je svaka kontraofanziva u svetu bez kontrole na nebu veoma opasna", rekao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu