Sukob oko Bahmuta se nastavlja? Ukrajinci poriču

Sukobi oko razrušenog grada Bahmuta na istoku Ukrajine se nastavljaju, a Moskva i dalje trpi "značajne gubitke", rekle su ukrajinske oružane snage.

Izvor: Vecernji list, index.hr
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos, File
Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Rusija je prošlog meseca objavila da je zauzela Bahmut posle najduže i najkrvavije bitke u ratu, ali Ukrajina tvrdi da njene snage i dalje tamo drže manje uporište i poriče da Moskva u potpunosti upravlja gradom.

Ukrajinsko glavno vojno zapovedništvo je u svom dnevnom izveštaju reklo da su ruske snage izvršile dve neuspešne operacije oko Bahmuta i da su vazdušnim napadima i topništvom gađale obližnja sela.

Otprilike 23 borbe izbile su tokom protekla 24 sata u Donjeckoj oblasti, gde se nalazi Bahmut, a onda i u obližnjoj Luganskoj oblasti, stoji u izveštaju. Rusija tvrdi da je anektirala obe pokrajine, uz tri druge, uključujući i Krim.

"Neprijatelj i dalje trpi značajne gubitke u smeru Bahmuta. Obrambene snage nastavljaju da se borie. Pobedićemo", rekao je zapovednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski na komunikacijskoj platformi Telegram u subotu nakon što je posetio vojnike na terenu.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaje sa ratišta.

Ukrajinska zamenica ministra obrane Hana Maljar je rekla da ukrajinski vojnici i dalje upravljaju jugozapadnom okolinom Bahmuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu