Putin strahuje za svoj život? "Njegova paranoja će se pojačavati"

Ruski predsednik Vladimir Putin dugo se trudio da se prikaže nepobedivim uz pomoć svojih mačo PR trikova i agresivnih tvrdnji o ulozi Rusije na svetskoj sceni.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ipak, prema pisanju Daily Beasta u sredu, koji se pozvao na ruski neozavisni medij Verstka, ruski čelnik sve više strahuje za svoj život, piše Jutarnji list.

Prema tom izveštaju, on je toliko zabrinut zbog mogućeg atentata na sebe zbog posledica invazije na Ukrajinu da odbija da odlazi iz zemlje, prenosi Business Insider.

Izvor, za koji Verstka navodi da se radi o visokom ruskom zvaničniku, kaže kako je utisak "iza kulisa Kremlja" da je Putin oprezan kada su putovanja u pitanju bilo gde te da "nema osećaj sigurnosti". Kako se navodi, nedavni događaji pojačali su paranoju ruskog predsednika.

Među njima je i nalog za hapšenje koji je u martu izdao Međunarodni sud u Haagu (ICC) zbog optužbi za ratne zločine - deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju, a onda i misteriozni napadi dronovima u blizini Moskve i dronovi iznad samog Kremlja. Tu su i optužbe na račun grupe Vagner i njenog šefa Jevgenija Prigožina, prema kojima oni planiraju državni udar protiv Putina.

Filip Ingram, bivši britanski obaveštajac, rekao je za Business Insider da se Putin odavno učaurio u nizu razrađenih slojeva sigurnosti, kao i da se čini da je situacija s njegovom izolacijom sve gora. Kaže takođe da je paranoja ruskog predsednika postala još izraženija tokom pandemije kovida-19, kada je živeo u balonu virtualne izolacije.

Ingram ističe da nova strahovanja od atentata znače da je Putin živeo u izolaciji dok je kontaktirao samo s nekolicinom bliskih saradnika koji su ga obasipali lažnim informacijama prilagođenim u skladu s njegovim predrasudama.

Nedavni događaji, navodi, "nastaviće da pojačavaju njegovu paranoju pa će i dalje preduzimati sve jače sigurnosne mere kako bi se još više izolovao".

Ingram kaže da te sigurnosne mere uključuju korišćenje dvojnika i strogo osiguravanje da Putinova hrana bude više puta testirana na otrove pre no što mu bude poslužena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu