Incident u Tajvanskom moreuzu; Kina optužuje: "Namerno"

Kineski ratni brod približio se na 137 metara američkom razaraču "Čang-Hu" tokom zajedničke američko-kanadske misije kroz Tajvanski moreuz.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA/MARKUS SCHOLZ
Foto: EPA/MARKUS SCHOLZ

To je saopštila američka Indo-pacifička komanda.

Kina je, sa svoje strane, optužila SAD i Kanadu da namerno izazivaju incidente.

Kako se navodi u saopštenju američke mornarice, američki razarač i kanadska fregata „Montreal“ plovili su sa juga na sever Tajvanskog moreuza kroz vode gde postoji sloboda plovidbe i prolaza na otvorenom moru.

"Tokom prolaska, kineski torpedni brod Noak (N) Lujang III izveo je nebezbedne manevre blizu američkog razarača. Brod je pretekao "Čang-Huna" sa leve strane i presekao njegov pramac na udaljenosti od 150 jardi (137 metara). Razarač "Čang-Hun" zadržao je kurs i usporio", navodi se u saopštenju komande.

Kineski brod zatim je drugi put presekao kurs američkog razarača sa desnog boka na levi na udaljenosti od 2.000 jardi (1.828 metara) i ostao podalje sa leve strane razarača, dodaje se u saopštenju.

Sa svoje strane, portparol Istočne zone borbene komande Narodnooslobodilačke armije Kine Ši Ji, izjavio je da Kanada i SAD nemerno izazivaju incidente i provociraju rizike u toj oblasti, podrivajući regionalni mir i stabilnost.

Portparol je objasnio da je Istočna borbena komandna organizovala snage za pratnju i nadgledanje američkog razarača i kanadske fregate duž cele rute.

On je naglasio da kineska vojska održava visok stepen borbene gotovosti i da će preduzeti sve neophodne mere da odlučno odgovori na sve pretnje i provokacije, zaštiti nacionalni suverenitet i bezbednost, kao i regionalni mir i stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu