Rampa: Ukrajina ne može u NATO?

Ukrajina neće moći da se pridruži Alijansi sve dok postoji sukob na njenoj teritoriji i NATO to razume, rekla je premijerka Estonije Kaja Kalas, prenosi TASS.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

"Mi podržavamo put Ukrajine ka članstvu u NATO. Svi razumeju da se to ne može desiti dok traje rat. Ali biće nam potrebne jasnije formulacije od onih u Bukureštu", kazala je Kalas na međunarodnom bezbednosnom forumu "Šangri-La dijalog" koji se održava u Singapuru.

"Vašington Post" je ranije objavio, pozivajući se na svoje izvore, da su zemlje NATO-a odlučile da na samitu u litvanskoj prestonici ne pošalju poziv Ukrajini da postane članica Severnoatlantske alijanse, ali da razgovaraju o mogućnosti povećanja saradnje sa Kijevom i vreme njegovog ulaska u vojni blok.

Kako navodi izdanje, među državama članicama Alijanse, uprkos pozivima Kijeva, postojao je konsenzus da NATO tokom samita 11. i 12. jula u Viljnusu neće poslati Ukrajini zvaničan poziv za pridruživanje.

Naime, NATO je na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. sasoštio da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse, ali je odbio da pruži Akcioni plan za članstvo, prvi korak u pravnom procesu pridruživanja toj organizaciji.

U februaru 2019. godine, Vrhovna Rada je odobrila amandmane na Ustav Ukrajine, fiksirajući težnju za ulazak u NATO. Predsednik Vladimir Zelenski je više puta izjavio da "Kijev želi da postigne razumevanje konkretnih uslova za pristupanje Alijansi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu