Kurti: Gradonačelnici su u svojim kancelarijama i to tako treba da ostane

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ponovio je danas da su opštinske zgrade na severu Kosova mesta na kojima gradonačelnici treba da rade, prenosi Politiko.al.

Izvor: Kosovo online, Politiko.al
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kurti je u jutarnjem programu BBC-ja govorio o situaciji na severu Kosova i postavio pitanje ko bi trebalo da bude u tim objektima ako to nisu izabrani gradonačelnici.

"Gradonačelnici su u svojim kancelarijama i tako treba da ostane”, rekao je Kurti”.

Povodom zahteva SAD i EU za povlačenjem pripadnika Kosovske policije iz opštinskih zgrada, on je rekao da se ova tačka može preispitati.

"Možemo da razmotrimo uklanjanje Kosovske policije iz ovih zgrada, ali prvo nasilne kriminalne grupe koje su napale i povredile novinare, našu policiju i NATO vojnike, moraju da se vrate u Srbiju ili da odu u zatvor", rekao je on.

Dodao je da ne može da pravi kompromise kada je reč o "demokratskom Kosovu".

"Ne može da praviti kompromis u vezi sa demokratskom republikom, budući da sam premijer najdemokratskije zemlje Zapadnog Balkana, sa najprofesionalnijom policijom, a koja je orijentisana ka Zapadu“, rekao je on.

Upitan o mogućnosti održavanja vanrednih izbora, Kurti je rekao da je spreman da sasluša predloge o novom glasanju, ali tek nakon uspostavljanja vladavine prava na severu Kosova.

Povodom situacije na severu i oštrih izjava iz SAD i EU, Kurti je istakao da su Vašington i Brisel neprikosnoveni saveznici Kosova.

"Smatramo SAD, EU, Veliku Britaniju nespornim saveznicima i prijateljima i veoma smo im zahvalni za našu slobodu i nezavisnost i za razvoj demokratije. Međutim, mi ne možemo da predamo našu Republiku fašističkoj policiji koju plaća autokrata u Beogradu, koji je nekada bio Miloševićev ministar", naveo je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu