Eskobar Kurtiju: "Hitno"

Aljbin Kurti nije poslušao predloge međunarodne zajednice povodom situacije na severu, iako je obećao da će gradonačelnici imati samo tehnička ovlašćenja.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

To je izjavio specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je za BBC rekao da je situacija na severu posledica nedostatka spremnosti premijera Aljbina Kurtija da sasluša međunarodnu zajednicu.

"Ova eskalacija je delom rezultat nedostatka volje kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. To je nepotrebno izazvalo tenzije. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi. Pandemija kovida 19 nas je naučila da možemo raditi i sa alternativnih lokacija", rekao je Eskobar.

Dodao je da su napori SAD da koordinira sa Vladom Kosova naišli na otpor.

"Kurti je obećao da će gradonačelnici na severu imati samo tehnička ovlašćenja, dok se ne pronađe rešenje kako bi usluge građanima bile u funkciji, ali se to pretvorilo u sukob između onih koji nisu hteli da novi gradonačelnici stupe na dužnost i onih koji su insistirali da gradonačelnici budu u tim opštinama iz simboličnih razloga", kazao je Eskobar.

On je naglasio da već nedelju dana SAD daju signale premijeru Kurtiju za deeskalaciju situacije na severu zemlje, te podsetio da su izneta tri jasna zahteva koja se moraju ispuniti.

"Dali smo mu mnogo signala, da povuče gradonačelnike iz zgrada opština, da ukloni Kosovsku policiju iz zgrada i onda da hitno uđe u proceduru o formiranju Zajednice srpskih opština", podvukao je Eskobar.

Kako je najavljeno, Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak boraviće u ponedeljak i utorak na Kosovu i u Srbiji, kako bi se angažovali na deeskalaciji tenzija na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu