Amerika: Dok god se oni pridržavaju, i mi ćemo

Amerika će nastaviti da se pridržava kvantitativnih ograničenja u okviru sporazuma START 3 sve dok to radi i Rusija.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo je rekao savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"Saopštavajući o suspenziji učešća u sporazumu START 3 Rusija je izrazila spremnost da se pridržava osnovnih ograničenja iz sporazuma, šaljući signal o potencijalnoj želji da se očuvaju limiti kada je reč o strateškom nuklearnom oružju do 2026. godine. Slažemo se s tim", rekao je Salivan na sednici vašingtonske Asocijacije za kontrolu naoružanja.

On je dodao da ni Amerika ni Rusija nisu zainteresovane za početak trke u oblasti strateških nuklearnih snaga.

"I spremni smo da se držimo ključnih ograničenja sve dok to radi i Rusija", naglasio je on.

Kako je dodao, Sjedinjene Države će nastaviti da obaveštavaju Rusiju o lansiranju svojih balističkih raketa i vežbama strateških snaga.

"Amerika će nastaviti da unapred obaveštava Rusiju o lansiranju svojih balističkih raketa i o velikim manevrima strateških snaga", istakao je Salivan.

On je, takođe, rekao da Vašington smatra da nema potrebe da povećava broj nuklearnih bojevih glava da bi uspešno obuzdavao protivnike.

"Želim da budem jasan: Sjedinjenim Državama nije potrebno da jačaju nuklearne snage da bi brojčano nadmašili naše protivnike, da bismo ih uspešno obuzdavali. To smo radili i izvukli smo pouku. Takođe, u cilju obuzdavanja nije nam potrebno da raspoređujemo sve opasnije nuklearno oružje. Ključ je u efikasnom obuzdavanju – bolje, a ne više", rekao je Salivan.

O Kini

Prema njegovim rečima, Kina se kreće u pravcu toga da 2035. godine poseduje 1.500 nuklearnih bojevih glava i ka tome da odbije dijalog o strateškoj stabilnosti sa SAD.

Kako je rekao Salivan, Vašington ne vidi spremnost Pekinga da razmotri promene u svojim nuklearnim snagama. On je dodao da su SAD spremne za dijalog sa Rusijom i Kinom kada je reč o kontroli naoružanja bez prethodnih uslova.

"Isticali smo da smo spremni da učestvujemo u bilateralnim pregovorima o kontroli naoružanja sa Rusijom i Kinom bez prethodnih uslova", rekao je Salivan.

Dodao je i da je Amerika spremna za multilateralne pregovore o tome u formatu petorke stalnih članica SB UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu