NATO: Kina da bude transparentnija u vezi sa nuklearnim oružjem

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Angus Lepsli pozvao je danas Kinu da, kao globalna sila, bude transparentnija kada je reč o gomilanju nuklearnog oružja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/mbangemann
Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

On je na sigurnosnoj konferenciji Šangri-La u Singapuru izjavio da je NATO spreman da razgovara sa Pekingom o tom pitanju.

"Kao globalna sila, Kina ima odgovornost da bude transparentnija", rekao je Lepsli, dodavši da su obim i tempo jačanja Kine "zaista zapanjujući", prenosi Rojters. On je naglasio da NATO ne želi da se meša u region, već da želi da se angažuje, napominjući da Kina ima pravo da modernizuje i proširi svoje arsenale. "NATO je otvoren za dijalog, ali ne može da zameni dijalog između SAD i Kine", rekao je Lepsli. U godišnjem izveštaju Pentagona o Kini, objavljenom u novembru 2022. godine, navodi se da se da je Peking ubrzao svoju ekspanziju 2021. i da sada ima više od 400 operativnih nuklearnih bojevih glava, što je brojka koja je još uvek daleko ispod američkog i ruskog arsenala. Do 2035. godina, Kina će verovatno imati 1.500 nuklearnih bojevih glava i, upozorio je Pentagon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu