Alarm u Berlinu: Pitali su Nemce, i rezultati su šokantni

U najnovijem ispitivanju javnog mijenja javnog servisa ARD, desno-populističkoj stranci Alternativa za Nemačku (AfD) i dalje raste popularnost.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ta stranka se sada izjednačila s vladajućom Socijaldemokratskom strankom Nemačke (SPD).

Da se sledeće nedelje održavaju parlamentarni izbori, AfD bi osvojio 18 odsto glasova što je dva odsto više nego u ispitivanjima ARD-a s početka maja.

Isti broj glasova bi osvojio i vladajući SPD kancelara Olafa Šolca što je u poređenju s poslednjim ispitivanjima jedan odsto manje.

Prema rezultatima tzv. Deutschlandtrenda ARD-a, demohrišćanska Unija CDU/CSU bi sa 29 odsto osvojila najviše glasova. Vladajuća stranka Zeleni bi osvojila 15, a treća stranka u vladajućoj koaliciji, Liberalno-demokratska stranka (FDP) bi osvojila sedam posto.

Stranka Levica s četiri posto ne bi prešla izborni prag.

Predsednik AfD-a Tino Krupala je rekao da uspeh njegove stranke počiva pre svega na protivljenju građana smernicama politike vladajuće stranke Zeleni.

"Građani vide kuda vodi politika Zelenih: prema ekonomskom ratu, poskupljenjima i deindustrijalizaciji", rekao je Krupala.

On je istovremeno rekao da AfD nije puka protestna stranka kojoj se birači okreću samo zbog nezadovoljstva ostalim strankama. "Nas sve više građana bira iz uverenja", rekao je Krupala.

Deutschlandtrend međutim pokazuje da 67 odsto birača AfD-a ovu stranku bira zbog nezadovoljstva ostalim strankama, a samo 32 posto zbog stranačkog programa AfD-a.

Poslednjih meseci AfD-u je, posebno na istoku Njemačke, porasla popularnost što se povezuje sa sve većim brojem izbeglica, ne samo iz Ukrajine nego ponovno iz zemalja poput Sirije i Avganistana.

Premijeri istočnih saveznih pokrajina prednjače i u svojim zahtevima za strožom kontrolom granica i uvođenjem gornje granice broja izbeglica što vlada odbija.

AfD je stranka osnovana pre deset godina kao stranka protivnika evra, a popularnost joj je konstantno rasla nakon izbegličke krize 2015./2016.

Podmladak stranke se nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka zbog desno-ekstremnih tendencija, a ostatak stranke trenutno ima status organizacije koja se nalazi na putu da bude stavljena pod prismotru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu