Putinu preti neočekivani udar: "Pocepaće" ga

Rusija bi, smatraju stručnjaci, morala da bude oprezna kada tvrdi da ratuje u Ukrajini kako bi vratila svoje teritorije.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Naime, kako navode, ima mnogo onh teritgorija koje bi mogle da zatraže od Rusije da budu vraćene “pravim vlasnicima”, prenosi Jutarnji list.

Japan je bio prva zemlja koja je prekinula tišinu po tom pitanju, nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu prošle godine. Tokio je o Kurilskim ostrvima rekao da je "potpuno neprihvatljivo da severna teritorija tek treba da bude vraćena nakon što ju je Sovjetski Savez nezakonito okupirao pre 77 godina".

Ta je aneksija dovela do proterivanja Japanaca s južnih ostrva, a od tada dve zemlje nisu uspele da postignu kompromis. Razgovori su prekinuti kada je predsednik Rusije Vladimir Putin pokazao da nije voljan da deli zemlju, već samo da dobije novu.

Zatim je Kina počela da crta karte označavajući deo Sibira i ruskog Dalekog istoka kao izvorno kineske teritorije.

Inače, velika područja kineske zemlje pripojena su Rusiji u 19. veku, a zbog toga što nije bio u mogućnosti da traži te teritorije na miran način, Peking je nastavio ekonomsku ekspanziju oko Bajkalskog jezera i aktivno je kupovao i iznajmljivao zemlju u blizini granice.

U Poljskoj pak kruže priče koje sugerišu da je Rusija okupirala Kalinjingradski region 1945. i da Varšava ima pravo na nju.

Turska, Azerbajdžan, Kazahstan, pa čak i Ukrajina takođe bi mogli da imaju interese u borbi za rusku zemlju. Kijev, naime, ima za cilj da vrati svoje granice iz 1991. i okonča rat.

Ruski borci koji su se infiltrirali u region Belgorod pod ukrajinskom zastavom poslužili su kao podsetnik Putinu da i drugi mogu da povrate svoje "iskonske teritorije". Dok Moskva teži širenju svojih evropskih granica, nacionalne autonomije u Rusiji i njihove vođe u egzilu predviđaju dekolonizaciju Rusije, sanjajući o njenoj podeli na 34 neovisne države.

Takođe, podseća se da da je, kada se Sovjetski Savez raspao, nekoliko ruskih regiona proglasilo svoj državni suverenitet, ali su bili ućutkani. Ovi regioni imaju ustave u kojima se prikazuju kao posene države, s ugovorima o podeli vlasti koji regulišu njihov odnos s Moskvom. Te su norme “uspavane”, ali se mogu aktivirati čim režim pokaže nesposobnost da drži carstvo pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu