Održana sednica Radne grupe, na sastanku sa Brnabić i norveški stručnjaci

Beograd -- Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih održala je danas sednicu u Vladi Srbije.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Radnom grupom predsedavala je premijerka Ana Brnabić, koja je na samom startu ponovila da u ovoj radnoj grupi stručnjaci vode glavnu reč, a Vlada Srbije samopodržava i implementira njihove odluke.

Današnjoj sednici radne grupe prisustvovala je i delegacija iz Kraljevine Norveške, koja od juče boravi u Srbiji.

Norveška je prepoznata kao zemlja čiji bi stručnjaci mogli biti od izuzetne pomoći domaćim ekspertima, imajući u vidu njihovo iskustvo u suočavanju sa posledicama masakra koji se dogodio na ostrvu Utoja, u blizini Osla 2011. godine.

Brnabić se zahvalila norveškim stručnjacima na spremnosti da pomognu, i istakla još jednom veliku zahvalnost našim stručnjacima, koji su na sebe preuzeli ogroman teret, još od samog početka maja i tragedija u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i selima Dubona i Malo Orašje.

Brnabić je istakla i zadovoljstvo što se delovanju radne grupe priključio i Filozofski fakultet, koji će zajedno sa članovima izraditi predlog organizacije aktivnosti učenja.

Milica Milovančević Pejčić, potpredsednica radne grupe i direktorka Instituta za mentalno zdravlje, zahvalila se svim članovima radne grupe na intenzivnom radu do sada i rekla da je primetna izuzetna energija i spremnost za pronalaženjem rešenja. Napomenula je da neretko stavovi lekara nisu isti, ali da razgovaraju o svemu i zajednički donose svaku odluku, na šta su izuzetno ponosni.

Milovančević Pejčić je upoznala goste iz Norveške da je do sada pokrenuta inicijativa krizne psihosocijalne podrške zajednici, što podrazumeva pomoć preživelima i njihovim porodicama.

Usluge psihosocijalne podrške deci, nastavnicima i roditeljima na teritoriji Beograda i Smedereva sprovode se ukupno u 13 osnovnih škola, a u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na dnevnom nivou angažovano je 4 stručnjaka. Istakla je da su u Kulturnoj ustanovi Dadov, u dve smene uvek prisutna po dva pomagača i naglasila da će u Dadovu pomoć biti pružana svim građanima do 1. septembra.

Ona je takođe rekla da baza pomagača trenutno broji 57 članova. Formiran je supervizijski tim od najiskusnijih eksperata koje Srbija ima i oni rade sa pomgačima. Dodatno, postoji i nezavisni tim supervizora i dvoje stručnjaka koji kontrolišu supervizore, jer su lekari zaključili da je zbog osetljivosti teme, izuzetno važno da imaju trostruki nivo kontrole.

Vlada Srbije opredelila je sredstva i svi stručnjaci će biti plaćeni za svoj predani rad.

Norveški stručnjaci rekli su da je u Norveškoj 2011, takođe formirana radna grupa slična ovoj u čijem radu danas učestvuju. Oni su naglasili da su izuzetno zadovoljni time koliko daleko su naši stručnjaci stigli u svom radu do sada, pogotovo imajući u vidu da je prvih nekoliko nedelja nakon masakra, prema njihovom iskustvu, najkritičniji period. Prema njihovim rečima, ovakve nesreće ne pogađaju samo porodice žrtava, njihove prijatelje i školsku zajednicu, već i čitavo društvo u celini.

Radna grupa će sa kolegama iz Norveške nastaviti intenzivan rad na terenu u narednom periodu, s obizrom na to da njihovo iskustvo kaže da je godinu dana nakon masakra period u kome je najbitnije uložiti napor, kako bi preživeli uspeli da se izbore sa svim posledicama. U tih godinu dana, kako oni navode, ključno je napraviti i sprovesti dobar, sistemski plan kako bi svi preživeli uspeli da prevaziđu sve probleme koji su neminovni i kako bi nakon toga, mogli da nastave svoj život sa što je moguće manje posledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu