Ruski mediji dobili su novog "miljenika": Zove se Zoran

Ruski mediji uveliko pišu o izjavama predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je uporedio pokliče “Za dom spremni” i “Slava Ukrajini”.

Izvor: Oslobođenje
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Antonio Bat
Foto: EPA-EFE/ Antonio Bat

Milanović je rekao u sredu da ne želi da sluša poklič "Slava Ukrajini" u Hrvatskoj i da nema razlike između uzvika "Slava Ukrajini" i "Za dom spremni".

“Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ZDS-a sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te prevaspitati. Ali, između ‘Za dom spremni’ i ‘Slava Ukrajini’ nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili hiljade Jevreja, Poljaka… To ne želim da slušam u Hrvatskoj”, kazao je, između ostalog, Milanović.

O njegovim izjavama raspisali su se brojni ruski mediji, što nije prvi put da je Milanović u fokusu ruskih medija, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Ruska IZvestija je navela da hrvatski predsednik Milanović ukrajinski nacionalistički pozdrav naziva fašističkim. “On se svim silama bori za uklanjanje slogana kao što je ‘Za dom spremni’, pozdrav hrvatskog ustaškog pokreta, analogan nemačkom fašističkom pozdravu”, piše Izvestia.

“Šef Hrvatske uporedio slogan ‘Slava Ukrajini’ s ustaškim pozdravom”, kaže Gazeta.

Tass navodi da je hrvatski predsednik ukrajinski nacionalistički pozdrav nazvao fašističkim, dok portal Mk.ru navodi da je Milanović zatražio da se ne koristi nacistički slogan “Slava Ukrajini”.

“Hrvatski predsednik kritikovao je pozdrav ‘Slava Ukrajini’, a zapadne zvaničnike nazvao je nepismenima”, zaključuje ruska Lenta, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu