Novi "udarac" za Rusiju: Nemačka odgovorila

Nemačka je naredila Rusiji da zatvori četiri ruska generalna konzulata u zemlji do kraja godine, saopšteno je danas.

Izvor: index.hr
Podeli
 EPA-EFE/SHAWN THEW
EPA-EFE/SHAWN THEW

Ovo predstavlja kontrameru na nedavnu odluku ruskih vlasti da ograniče broj osoblja u nemačkim diplomatskim i kulturnim institucijama u Rusiji,

"Nemačka vlada odlučila je da povuče radnu dozvolu za četiri od pet ruskih konzulata u Nemačkoj“, navodi se u kratkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova. Rusija je u subotu donela odluku da uvede "gornju granicu“ za zaposlene u nemačkim institucijama u Rusiji poput diplomatskih misija, škola i kulturnih instituta.

"Time je ukupno nemačko prisustvo u Ruskoj Federaciji smanjeno na 350 ljudi“, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je ovim potezom Moskva otišla "u pravcu eskalacije” i da je Nemačka "dovedena u ovu situaciju ponašanjem Rusije”.

Najverovatnije će ostati otvoreni ambasada i konzulat u Berlinu, dok će generalni konzulati u Bonu, Hamburgu, Frankfurtu i Lajpcigu biti zatvoreni.

Kako je najavljeno, Nemačka će zadržati svoju ambasadu i konzulat u Moskvi i generalni konzulat u Sankt Peterburgu.

Odnosi između Rusije i Nemačke, nekada najvećeg kupca ruske nafte i gasa, pogoršali su se od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a Zapad je odgovorio sankcijama i isporukom oružja.

Nemačka planira da otpusti veliki broj osoblja koje radi u njenim misijama u Rusiji nakon što je Moskva uvela ograničenja na broj ljudi kojima je dozvoljeno da rade u zemlji, uključujući nastavnike i osoblje Gete instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu