Preokret: "Zapad prvi put negativno ocenio ponašanje Prištine"

Politički filozof Dragoljub Kojčić rekao je da je otkazivanjem učešća KBS u međunarodnoj vojnoj vežbi, Zapad prvi put negativno odreagovao na ponašanje Prištine

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kaže za Tanjug da međunarodna zajednica, odnosno politički Zapad, ima kapacitet da urazumi Prištinu i mogućnost da nametne svoju volju, samo je pitanje da li je opredeljena za pravedna rešenja ili gleda kroz prste ljudima kao što je Aljbin Kurti.

Smatra da je otkazivanjem učešća kosovskih bezbednosnih snaga u međunarodnoj vojnoj vežbi Difender Jurop, prvi put primenjena neka vrsta sankcija Prištini, ni nalik ekonomskim sankcijama kakve je Zapad uvodio Srbiji ili Rusiji i da je Zapad prvi put negativno odreagovao na ponašanje privremenih vlasti u Prištini.

Kojčić napominje da Srbija nikada nije bila odgovorna za eskalaciju sukoba na Kosovu i da je deeskalacija sukoba trebalo da bude na dnevnom redu mnogo ranije, naročito od kada je Aljbin Kurti u privremenim institucijama vlasti u Prištini.

"Mislim da će SAD kao epicentar političkog zapada i njegove političke volje, pokušati da pacifikuju ovaj region, ali ovaj region je bure baruta oduvek bio i posebno sada od kako je Kurti na vlasti," istakao je on.

Smatra da je SAD u interesu da dođe do normalizacije odnosa, jer ne postoji ni jedan razlog da oni u Srbima vide neprijatelja i protivnika, iako je, kako kaže, Srbija imala razloga da to u njima vidi i dodaje da je došao trenutak da SAD pokažu jednu vrstu političke dobre volje kako da se ovaj region dovede u red.

Sve o situaciji na KiM iz minuta u minut možete pratiti ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu