"Piroman Kurti"

Beograd -- Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio da je za jučerašnji incident u Zvečanu odgovoran isključivo premijer privremenih prištinskih institucija.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

"Balkanski piroman Kurti juče je hteo da zapali ne samo KiM, već i ceo region. Rezultat tog sukoba u koje je hteo sve da nas gurne jeste da je na srpskoj strani povređeno 52 civila, od toga tri teže, 41 vojnik Kfora od čega troje teže. Ističem ime Dragiše Galjaka koji je primio dva metka iz vatrenog oružja na njega je pucao ROSU", rekao je on za RTS.

Gačjak je, kako kaže, pogođen u stomak kada je trčao da se skloni od suzavca, nakon što je mirno sedeo i protestvovao.

Petković je naglasio da Srbi nikada nisu želeli sukob sa Kforom i da je onaj koji je čeznuo za sukobom Aljbin Kurti.

"Pogledajte šta se dešavalo za vikend, i u petak. Uvođenje lažnih gradonačelnika na četiri opštine na KiM. Svima je jasno da on želi sukobe, on želi nemire i da izazove rat - jer je to jedini način da izbegne svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, formiranje zajednice srpskih opština", ocenio je Petković.

Od Zapada su svi dobili ozbiljne garancije, dodaje Petković, da neće biti dozvoljen ulazak, kako je rekao, lažnih gradonačelnika u srpske zgrade opštinske uprave na severu KiM.

"Međutim, šta se zapravo desilo? Postavili su bodljikavu žicu, kordone svojih pripadnika da bi očigledno asistirali tzv. gradonačelnicima da mogu da udju u srpske zgrade opštinskih uprava. Oni su trebali da budu tu u petak, oni su tim žicama trebali da spreče ulazak onih koji su doveli do sukoba", rekao je Petković.

Aljbin Kurti je direktno odgovoran za ono što se desilo, naglasio je Petković, i dodao da je juče bio miran skup Srba koji su protestvovali, sedeli na platou.

"Jasno je da do ovoga ne bi došlo da nije Kfor bacio suzavac. Narod je bio goloruk. Nemamo nikakve potrebe da se sukobljavamo sa NATO i zapravo mandat Kfora je bio da zaštiti srpski narod na KiM a oni su štitili okupacione gaulajtere", rekao je Petković.

On je rekao da je od juče obavljeno mnogo razgovora sa diplomatskim predstavnicima, podsetio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros ima sastanak sa Kvintom, i da se sinoć čuo sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

"Nastavićemo da razgovaramo, pre svega insitiramo da Priština pusti dvojicu naših ljudi koji su mirno protestvovali - Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića. Njih su odveli u u Južnu Mitrovicu i terete ih za huliganstvo", rekao je Petković.

On je ponovio reči predsednika Vučića, i poručio da je neophodno da Kvinta urazumi Kurtija te naglasio da srbi ne žele sukobe ali da je vojska Srbije rasporedjena po administrativnoj liniji i da će država učiniti sve da sačuva mir, ali i svoj narod na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu