Bivši američki ambasador u Srbiji: Nisam iznenađen

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio da nije iznenađen novom krizom i nasiljem na severu Kosova i Metohije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

On je istakao i da će novi sukobi usporiti dijalog Beograda i Prištine, kao i da je za dalji napredak na tom putu potrebno da se formira Zajednica srpskih opština u nekom obliku.

"Prebacivanjem pažnje na lokalne gradonačelnike sa formiranja Zajednice, Kurti se nada da će odložiti trenutak kada bi trebalo da reši to pitanje. To može doneti kratkoročni uspeh. Međutim, nesaglasje sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama može imati dugoročne posledice", rekao je Kirbi za Glas Amerike.

Komentarišući izbore održane na severu KiM, rekao je da su, uprkos odluci srpske zajednice da ih bojkotuje, na njih izašli predstavnici drugih zajednica. "Izašlo je manje od četiri odsto biračkog tela. To je doprinelo pobedi političara koji predstavljaju etničke Albance. To je rizik koji su Srbi preuzeli bojkotujući izbore. Partije etničkih Albanaca dobile su većinu glasova, ali ne i većinsku podršku", naveo je Kirbi i dodao da se Kurti ponaša kao da veruje da u rukama ima snažne adute.

Posmatrajući sa površine, kaže Kirbi, deluje da je Kurti pokretačka snaga sukoba jer izgleda kao da je nezainteresovan za bilo kakve ustupke srpskoj manjini na KiM, zvaničnom Beogradu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Istakao je da Kurtijeve pristalice podržavaju njegovu tvrdokornost jer se, kako je naveo, ''prkos Beogradu dobro kotira na KiM''.

On je istakao da, s obzirom na dešavanja u Ukrajini, EU i SAD nemaju strpljenja da beskonačno trpe "smicalice Prištine i Beograda". "Bili smo svedoci krize u vezi sa gornjom granicom američkog duga. Novčana pomoć za Kosovo mogla bi da se smanji ako Kurti bude preterivao. A građanima Kosova potrebna je naša pomoć", rekao je Kirbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu