Vučić upozorio ambasadore zemalja Kvinte: "Krajnje je vreme..." FOTO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

Sastanak je bio sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku je prisustvovao ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalstaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" napisao da je sa ambasadorima zemalja Kvinte razgovarao o dečavanjima na KiM, kao i da im je skrenuo pažnju na to da jednostrani potezi Prištine udaljavaju od mira.

"Sa ambasadorima zemalja Kvinte sam razgovarao o trenutnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i istakao da jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što nas udaljava od trajnog mira i stabilnosti u regionu. Hitno povlačenje lažnih gradonačelnika i pripadnika tzv. specijalnih policijskih snaga Prištine je uslov za očuvanje mira na KiM", naveo je Vučić.

Predsednik Vučić pozvao je sinoć međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savetu Evrope bez formiranja ZSO.

"Pozivam još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi nije izazvao. Zato i beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više", rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je blagovremeno i uporno upozoravao na ovakav razvoj situacije, kao i na posledice do kojih može da dovede nekažnjeno ponašanje institucija u Prištini, koja ne samo da ne ispunjava preuzete obaveze, već redovno povlači jednostrane nasilne poteze protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, uz brojne i česte incidente, koji za posledicu imaju ranjavanje, prebijanje, maltretiranje i otvorenu diskriminaciju Srba.

Predsednik Vučić je poručio da je krajnje vreme da deo međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti.

Predsednik je izrazio žaljenje zbog povređenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povređen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor.

Predsednik Vučić je dodao da je u trenutnoj situaciji očuvanje mira od ključnog značaja, ali i da je najvažnija bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da u tom smislu očekuje da zemlje Kvinte, koje imaju najveći uticaj na Prištinu, hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na KFOR vojnike. Oni su zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu