Putin potpisao: Raskid

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak zakon o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) od strane Moskve.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Relevantni dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Ranije je Komitet za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije na sastanku sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejem Rjabkovim podržao predlog zakona o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

CFE Ugovor potpisali su u Parizu 1990. godine predstavnici 16 država članica NATO-a i šest članica Varšavskog pakta. Ugovor je uveo ograničenja na glavne tipove konvencionalne vojne opreme u Evropi i predviđao uništavanje viška naoružanja.

1999. godine na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Istanbulu potpisana je ažurirana verzija ugovora kako bi se odrazilo raspuštanje Varšavskog pakta i širenje NATO-a. Međutim, adaptiranu verziju ratifikovale su samo Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina.

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin je 2007. godine potpisao dekret kojim se suspenduje učešće zemlje u CFE-u dok zemlje NATO-a ne ratifikuju sporazum o adaptaciji i ne počnu da primenjuju svoje obaveze iz tog dokumenta. Istovremeno, Rusija je ostala potpisnica sporazuma.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu