Amerikanci se spremaju – Nemamo izbora... "Ratovi zvezda"

Sjedinjene Američke Države spremne su da se suprotstave pretnji iz kosmosa koju predstavljaju "provokativne" Rusija i Kina, piše "Gardijan".

Izvor: RT.rs
Podeli
Ilustracija, Foto: lCastleski/Shutterstock
Ilustracija, Foto: lCastleski/Shutterstock

Brigadni general Džesi Morhaus iz američke Svemirske komande, ogranka vojske odgovorne za svemirske operacije, tvrdi da su ruska "agresija" i vizija Kine da postane dominantna svemirska sila do sredine veka, ostavile SAD "bez drugog izbora" osim da se pripreme za okršaj u orbiti.

"Ako moraju, Sjedinjene Američke Države su spremne da se još večeras bore u svemiru. Ako bi neko ugrozio Sjedinjene Američke Države ili bilo koji od naših interesa, uključujući i one naših saveznika i partnera sa kojima imamo sporazume o međusobnoj podršci odbrane, spremni smo da se borimo večeras", rekao je Morhaus novinarima na brifingu u američkoj ambasadi u Londonu.

Suočeni sa novom svemirskom trkom, SAD će, kako je Morhaus rekao, nastaviti da razvijaju antisatelitsku tehnologiju "ne zato što želimo da se borimo večeras, već zato što je to najbolji način da sprečimo sukobe".

Dodao je i da će to Amerika učiniti "ne upuštajući se u neodgovorne testove".

Rusija i Kina inače, rade na svemirskim brodovima sposobnim za antisatelitske operacije. SAD su 2020. godine optužile Rusiju da je lansirala projektil sa jednog od dva satelita koji su pratili američki špijunski satelit.

U međuvremenu, Kina je lansirala satelit sa robotskom rukom koja je sposobna da uhvati druge satelite i razvila je način za postavljanje eksploziva u potisne mlaznice rivalskih satelita. Ti eksplozivi su, prema pisanju "Gardijana", dizajnirani da ostanu neotkriveni tokom dugog perioda, pa i i kada detoniraju, izgledaju kao najobičniji kvar motora, preneo je portal Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu