Obeležen Nacionalni dan Republike Azerbejdžan: "Azerbejdžan i Srbija dokazani prijatelji"

Srbiju i Azerbejdžan vežu tradicionalno prijateljstvo, strateško partnerstvo, kao i saglasnost za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država,

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

To je poruka sa obeležavanja Nacionalnog dana Republike Azerbejdžan održanog u Beogradu, a kome su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i kopredsedavajući Mešovitog komiteta za saradnju sa Azerbejdžanom Nikola Selaković, predsednica Parlamenta Republike Azerbejdžan Sahiba Gafarova, kao i NJ.E. ambasador Republike Azerbejdžan u Srbiji Kamil Kasijev.

Obraćajući se na ovom skupu, NJ.E. ambasador Republike Azerbejdžan u Srbiji Kamil Kasijev istakao je da je vreme testiralo odnose dveju zemalja, a da je jačina tih odnosa dokazana poštovanjem međunarodnih zakona, posebno onih koji se odnose na poštovanje suverentiteta i teritorijalnog integriteta zemalja.

"Odnosi tradicionalnog prijateljstva i strateškog partnerstva između Srbije i Azerbejdžana nastavili su da se šire i produbljuju tokom proteklih 12 meseci, što pokazuju i brojne posete na najvišem državnom nivou tokom kojih je potpisan veliki broj bilateralnih dokumenata sa cljem jačanja strateškog partnerstva. Prošlogodišnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Azerbejdžanu takođe je donela veliki doprinos jačanju prijateljstva naših naroda", poručio je NJ.E. Kasijev.

Predsednica Parlamenta Republike Azerbejdžan Sahiba Gafarova poručila je sa svečanog skupa da je zadovoljstvo biti u prijateljskoj zemlji Srbiji, koju sa Azerbejdžanom vezuje snažna saradnja, tradicionalno prijateljstvo i međusobno razumevanje.

"Danas je naša delegacija održala važne sastanke sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić, gde je dogovorena dalja saradnja dve zemlje na polju ekonomije, trgovine, energetike i svih drugih značajnih oblasti. Takođe, razgovarali smo sa predsednikom Narodne skupštine Orlićem o parlamentarnoj saradnji, budući da upravo parlamentarci predstavljaju svoje narode. Kada je reč o pitanju teritorijalnog integriteta, Azerbejdžan, kao i do sada, nastavlja da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", istakla je Gafarova.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i kopredsedavajući Mešovitog komiteta za saradnju sa Azerbejdžanom Nikola Selaković čestitao je Dan nezavisnosti narodu Azerbejdžana rekavši kako Srbija i Azerbejdžan neguju prijateljske i savezničke odnose.

"Bilateralni odnosi Srbije i Azerbejdžana su sjajni i imaju perspektivu daljeg razvoja. Otvoreni politički dijalog, posete na najvišem državnom nivou i dogovor o jačanju saradnje u svim oblastima je ono što ih karakteriše. Tako dobri odnosi ni ne čude kada pogledamo odnose naših predsednika Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva koji su više nego dobre kolege – oni su iskreni prijatelji", istakao je Selaković i poslao poruku zahvalnosti azerbejdžanskoj Vladi i azerbejdžanskom narodu na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.

Nacionalni dan Republike Azerbejdžan obeležava se od 28. maja 1918. godine kada je usvojena Deklaracija o nezavisnosti koja je označila osnivanje Azerbejdžanske Demokratske Republike prve parlamentarne demokratske države u muslimanskom svetu. Uprkos ozbiljnim unutrašnjim i spoljnim izazovima koji su nastali nakon raspada carstva, Azerbejdžanska Demokratska Republika je uspela da uspostavi delotvorne državne institucije, podržavajući prava svojih građana i stičući poverenje međunarodne zajednice. Od samog osnivanja, zagarantovano je pravo glasa svim građanima, uključujući žene.

Vlada je formirana na osnovu odgovornosti i podele vlasti, a azerbejdžanski Parlament predstavljao je demokratski izabrano, višestranačko i najviše predstavničko zakonodavno telo, prvo takve vrste na celom muslimanskom Istoku. U fokusu novoformirane republike bio je razvoj obrazovanja, u čijem cilju je osnovan Državni univerzitet u Bakuu.

Uprkos ekonomskim i političkim poteškoćama s kojima se republika suočavala, obezbeđivale su se stipendije stotinama mladih studenata na vodećim evropskim univerzitetima. Azerbejdžanski je proglašen službenim jezikom, usvojena je nacionalna trobojna zastava i himna, uspostavljeno je moderno pozorište i opera, štampane su azerbejdžanske poštanske marke i izdata je nacionalna azerbejdžanska valuta manat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu