Napeto na KiM: "Situacija svakog trenutka može da eksplodira. Kurtijev cilj je etničko čišćenje Srba" VIDEO

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je trenutno situacija na Kosovu i Metohiji “mirna, ali da svakog trenutka može da eksplodira”.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

"Situacija je prividno mirna. Trenutno nema incidenata. Napetost je do maksimuma, u crvenome je kazaljka za broj obrtaja u tom spektru napetosti, pre svega među Srbima koji su direktno ugroženi u terorističkim aktima režima Aljbina Kurtija", rekao je Vučević za TV Prva.

On je naveo da je važno da Srbi uspeju da na miran i demokratski način iskažu svoje protivljenje i neslaganje sa onime što im se dešava, a da ne dođe do dalje eskalacije.

"Kurti sve radi ne samo da protera Srbe, nego da dovede i do eskalacije koja mu je onda opravdavajući razlog za dalju agresiju za dalji teror nad Srbima, a sa krajnjim ciljem potpunim etničkim čišćenjem KiM od Srba", rekao je Vučević i dodao:

"To je njegova glavna agenda. To ne treba nazivati drugim imenima, uvijati u celofane, ovo je vid pritiska na Srbe. Cilj je da se KiM očisti od Srba. I naravno, da Srbija može da bude uvučena u neki sukob i bude prikazana kao agresorska strana. Taj scenario smo ne samo videli po pitanju sukoba u Ukrajini ko koga naziva agresorom, već i u bivšoj Jugoslaviji. Tada su regularne jedinice vojske JNA bile prglašavane za agresorske strane. Moramo biti maksimalno obazrivi i politički mudri- rekao je Vulčević i dodao da imaju zadatak da sutra do 15.00 časova rasporede sve jedinice vojske Srbije".

"Toliko je potrebno da vojske jedinice Srbije postupi po naredni predsednika Republike, kao vrhovnog komandanta, i da se one pozicije koje su unapred definisane zauzmu i da vojska bude u stanju pripravnosti koji garantuje uspešno izvršenje zadatka koji je ispred nje. Nećemo dozvoliti da neko pređe naše crvene linije, 'Oluju', 'Bljesak', 14. mart 2004. Vojska Srbije će biti na takvim pozicijama da može da izvrši svaki zadatak koji se tiče bezbednosti naše države i Srba na KiM. Mi ćemo biti u stanju da imamo pravovremene reakcije, u nadi da nećemo morati da reagujemo. Nikome se ne ratuje, niti želi da iko strada. Ali, da gledamo na televizoru ili društvenim mrežama kako ubijaju Srbe na KiM i kako ih čekamo sa toplim obrocima i ćebadima na administrativnim linijama, to se neće desiti", rekao je Vučević.

Vučević je naveo da se nada da će međunarodne zajednice biti oštrije pema Kurtiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu