SAD na "nišanu": Kina će napasti?

Stejt department je upozorio da je Kina sposobna da pokrene sajber napade na američku infrastrukturu, uključujući naftovode, gasovode i železničke sisteme.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/JIM LO SCALZO
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U upozorenju od srede, koje je stiglo iz više država, otkriveno je da je kineska sajber špijunaža usmerena ka vojnim i vladinim organizacijama u SAD, preneo je Rojters.

Kineska vlada je odbacila tvrdnje da špijunira zapadne mete, nazivajući upozorenje SAD i njenih saveznika "kolektivnom dezinformacionom kampanjom".

Američki zvaničnici rekli su da su i dalje u procesu shvatanja obima pretnje.

"Imali smo bar jednu lokaciju za koju nismo znali (da je napadnuta) otkako su se pojavile informacije", rekao je Rojtersu direktor američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) za sajberbezbednost.

NSA je ranije razotkrile tehničke detalje kako bi pomogla provajderima da razotkriju špijuniranje.

Američka Agencija za Sajberbezbednost i infrastrukturu (CISA) je rekla da radi na tome da shvati "obim potencijalnih upada i povezanih uticaja".

Analitičari Majkrosofta, koji su razotkrili hakerske aktivnosti iz Kine i označili kinesku grupu "Volt tajfun", rekli su da bi moglo da se desi da poremete "ključnu komunikacionu strukturu izmedju SAD i Azije", što je znak eskalacije tenzija izmedju SAD i Kine zbog Tajvana i još nekih pitanja.

"Američka obaveštajna zajednica procenjuje da je Kina skoro sigurno sposobna da pokrene sajber napade koji bi mogli da poremete ključnu infrastrukuru unutar SAD", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu