Velika kriza na korak od eskalacije?

Kina je održala vojne vežbe kao odgovor na sastanak Tsai Ing-ven s predsednikom Predstavničkog doma SAD-a, a Peking je poručio da Tajvan ulazi u "olujna mora".

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tsai je kazala da je tokom prekookeanskog putovanja, u sklopu kog se sastala s Mekartijem, predsednikom Predstavničkog doma u SAD-u, a nakon kog je bila u Gvatemali i Belizeu, svetu pokazana odlučnost Tajvana da brani slobodu i demokratiju.

Putovanje je razbesnilo Peking, koji je odgovorio višednevnim vojnim vežbama, čiji je cilj bio da pokaže da može nasilno da preuzme kontrolu nad Tajvanom.

Kina na Tsai gleda kao na separatistkinju, pa je odbacila njene pozive na razgovore.

Tsai sa svoje strane kaže da želi mir, ali da će njena vlada braniti Tajvan ako bude napadnut.

"Tsai Ing-ven donela je opasnost Tajvanu. Tsai Ing-ven je gotovo u potpunosti stala na stranu Sjedinjenih Američkih Država gurajući Tajvan u olujno more", rekla je u predstavnica kineske Kancelarije za tajvanska pitanja Žu Fenglian.

Žu je kazala da su vežbe oko Tajvana "ozbiljno upozorenje protiv dogovora i provokacije tajvanskih separatističkih snaga za nezavisnost spoljnih sila".

Tsai, koja se vratila u Tajvan dan pre početka vežbi, istakla je da je putovanje bilo uspešno u dobijanju podrške protiv agresora koji preti slobodi ostrva.

"Ovim putovanjem ponovo smo poslali poruku međunarodnoj zajednici da je Tajvan odlučan da čuva slobodu i demokratiju, a za to smo dobili priznanje i pomoć naših demokratskih partnera", rekla je Tsai na susretu s kanadskim predstavnicima u svojoj kancelariji u Taipeiju.

Kineske snage i dalje u vodama oko Tajvana

Uprkos tome što je Kina objavila da su trodnevne vežbe završile prema planu u ponedeljak, Peking je nastavio vojne aktivnosti oko Tajvana.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu ujutru da je u prethodna 24 sata otkrilo 35 kineskih vojnih aviona i osam brodova u blizini Tajvana.

Od tih aviona, 14 je prešlo neformalnu liniju razgraničenja u Tajvanskom moreuzu.

Iako su kineski mlaznjaci ranije samo ponekad prelazili tu liniju, kinesko vazduhoplovstvo to sada čini redovno, još od vojnih vežbi blizu Tajvana u avgustu, koje su organizovane kao odgovor na posetu Tajvanu tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD-a Nensi Pelosi.

Peking kaže da ne priznaje postojanje linije i prisvaja Tajvan, dok tajvanska vlada to odbacuje i poručuje da samo narod na Tajvanu može da odlučuje o svojoj budućnosti.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu