Osim za falsifikovanje, Trampu preti i osuda za krivično delo

U optužnici koju je velika porota u Njujorku podigla protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa pominje se najmanje jedna za krivično delo, javlja AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ CHRIS KLEPONIS / POOL
Foto: EPA-EFE/ CHRIS KLEPONIS / POOL

Među njima je i više optužbi za falsifikovanje poslovnih knjiga.

Optužnica je ostala zapečaćena, i konkretne tačke optužnice nisu još poznate, ali su ove detalje AP-u potvrdile osobe koje su pod uslovom anonimnosti govorile o informacijama koje još nisu javne.

Tramp će biti zvanično uhapšen i optužen u utorak, čime će se postaviti scena za istorijski, šokantni trenutak kada je jedan bivši predsednik primoran da stane pred sudiju kako bi saslušao krivične prijave protiv sebe, napominje američka agencija.

Iako je njujorški tužilac Alvin Breg tražio da se Tramp preda sudu najkasnije u petak, taj rok je produžen zbog zahteva američkih tajnih službi, u vezi sa posebnim uslovima predaje važnih ličnosti kao što je bivši šef države.

Ulice ispred zgrade suda u kojima će se održati suđenje bile su mirne u petak u poređenju sa početkom nedelje. Nije bilo velikih demonstracija za ili protiv Trampa, iako su turisti zastajali da bi naprave selfije, a tamo je ostala gomila novinara i policajaca.

Pošto dosad nijedan bivši predsednik SAD nije bio optužen za krivično delo, ne postoje propisi za njegov tretman prilikom privođenja.

Kad se Tramp bude predao, biće tretiran uglavnom kao i svi drugi koji se suočavaju sa optužbama - fotografijsanje i uzimanje otisaka prstiju, popunjavanje dokumentacije o hapšenju i provera da li ima nerešene krivične prijave ili naloge, kaže osoba upoznata sa osetljivim bezbednosnim operacijama.

Ne očekuje se, međutim, da će mu na ruke biti stavljene lisice, ističe AP i dodaje da će Tramp sve vreme će biti pod zaštitom Tajne službe i gotovo sigurno će biti pušten na slobodu istog dana.

I za optužene koji se sami predaju, predviđene procedure podrazumevaju najmanje nekoliko sati pritvora.

Sve te aktivnosti odvijaju se daleko od javnosti. Njujorški zakon u većini slučajeva obeshrabruje objavljivanje policijskih snimaka.

Manje je jasno, međutim, da li bi Tramp tražio da sam objavi fotografiju, iz političkih ili drugih razloga, napominje AP.

Po završetku svih procedura, bivši predsednik SAD bi trebalo da se u utorak po podne pojavi pred sudijom.

Protiv Trampa je podignuta optužnica u, kako američki mediji navode, više od 30 tačaka koje se odnose na poslovnu prevaru.

On je optužen za tajne isplate novca, uključujući 130.000 dolara porno glumici Stormi Danijels i isplatu od 150.000 dolara bivšoj Plejbojevoj manekenki Karen Mekdugal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu