Mitropolit Kijevo-pečerske lavre otkrio za šta ga sumnjiče

Starešina Kijevo-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio je da mu je danas uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za "saradnju sa Rusijom".

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko
Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

On je optužen i za "raspirivanje međureligijske mržnje".

"Danas u 7:30 uručen mi je dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče... Sada će izvršiti pretres", rekao je Pavel, prenosi RIA Novosti.

Kako su očevici rekli za tu agenciju, pripadnici službe bezbednosti Ukrajine su već počeli pretres.

"Kažu i da sam proklinjao predsednika (Ukrajine Volodimira Zelenskog)", rekao je Pavel, ističući da je reč o citiranju redova iz Jevanđelja.

Sukob oko Kijevo-pečerske lavre počeo je 29. marta, obaveštenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vreme, koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Monasima je naređeno da napuste manastir 29. marta.

Istovremeno, ministar kulture Oleksandar Tkačenko im je ponudio da ostanu, ali pod uslovom da pređu u Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, koja ne priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije.

Tkačenko je takođe rekao da je sud dozvolio raskid ugovora o zakupu objekata Lavre.

Mitropolit Pavel je naglasio da oko Lavre ne može biti kompromisa. Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre nije moguć jednostrano, potrebna je odluka suda, pošto je manastir osporio raskid ugovora na sudu.

Komisija Ministarstva kulture trebalo je da počne prijem objekata Lavre 30. marta, ali vernici dva dana zaredom nisu dozvolili njenim predstavnicima da uđu na teritoriju manastira.

UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne da radi, pošto nema odluke suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu