"Vučiću neću dozvoliti dolazak na Kosovo"

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko bude tražio da dođe na KiM, neće dobiti dozvolu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
AP Photo/Boris Grdanoski
AP Photo/Boris Grdanoski

Kurti je to rekao za "TV Kljan", dodajući i da Priština radi na novim priznanjima jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kako je rekao, "čovek poput Vučića, koji dovodi u pitanje masakr u Račku i smatra ga izmišljotinom, nepoželjna osoba na Kosovu".

"Nisam dobio nikakav zahtev za takvu posetu i naravno, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, on ne bi bio poželjan na Kosovu. Ako je to osoba koja kaže da je masakr u Račku izmišljotina i nikada nije promenila stav, mislim da ne treba da dolazi na Kosovo. Naravno da neću dati dozvolu. Ali, bolje je da jednom zatraži. Sada kada smo rekli da mu ja ne dajem dozvolu, on je neće ni tražiti. Bilo bi bolje da je uputio zahtev, ali šta da radimo sada, rekao sam", naveo je Kurti.

Prištinska vlada radi na novim priznanjima, naveo je Kurti, dodajući da je po tom pitanju nedavno uputio pismo jednoj državi.

On, međutim, nije želeo da otkrije o kojoj državi je reč.

"Ako vam kažem kome sam pisao prošle nedelje napraviću štetu, jer će i Srbija odmah da piše tim zemljama. Srbija ima mnogo jaču mrežu ambasada i spoljnu službu od nas", rekao je Kurti.

Govoreći o priznanju tzv. Kosova od strane pet zemalja EU koje to nisu učinile, Kurti je rekao da im po tom pitanju mnogo pomažu saveznici. Dodao je da do sada nije pisao tim zemljama sa zahtevom da priznaju nezavisnost tzv. Kosova, preneo je portal Kosovo onlajn.

"Posrednici i savezničke zemlje nam mnogo pomažu i verujem da je bolje da idemo ovim indirektnim putem u smislu napredovanja ka dobijanju priznanja 'petorke'. To jednostavno nije u našim rukama i ne verujem da bi pomoglo da im posle ovog sporazuma odmah pišemo. Na to se pozivamo na svakom sastanku koji organizujemo. Nisam im se lično obraćao pismom, to su osetljiva pitanja lobiranja", rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu