"Kakav crni 'srpski svet'?"

Podgorica -- Đukanovićev protivkandidat na izborima koji će se održati u nedelju, Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad komentarisao napade lidera DPS na Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Predsednički kandidat DPS i aktuelni šef crnogorske države Milo Đukanović je, naime, najčešće u predizbornoj kampanji uoči drugog izbornog kruga pominjao tzv. "srpski svet" po uzoru na "ruski svet" i Srbiju kao najvećeg neprijatelja Crnoj Gori koja, kako tvrdi, ne bi mogla da se pomiri sa tim da Crna Gora pre nje uđe u EU.

Đukanović je tvrdio i da Srbiji "pokušava da vlada zemljama regiona - Crnom Gorom, BiH, tzv. Kosovom i Severnom Makedonijom".

Đukanovićev protivkandidat na izborima u nedelju, zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović u intervjuu za BBC kaže: Kakav crni 'srpski svet'? O tome, ističe Milatović, pričaju ljudi poput Đukanovića koji su još u devedesetim godinama 20. veka.

Milatović je dugo objašnjavao sopstveni stav o inicijativi regionalne saradnje Otvoreni Balkan, služeći se upravo primerom Evropske unije, koja je nastala iz regionalne saradnje.

Na opasku da je za njegove političke protivnike to projekat koji favorizuje Srbiju, a Crnu Goru dovodi u podređen položaj, Milatović objašnjava praktično.

"Mene samo zanima da voz kojim moji roditelji obilaze rodbinu u Beogradu ne stoji pola sata u Bijelom Polju, pa pola sata u Prijepolju ako to može da reši, apsolutno sam za Otvoreni Balkan", jasan je Milatović.

Na konstataciju da je Đukanovićem režim dobijao i dobre ocene iz Evrope, da nije ocenjivan kao diktatorski, a Crna Gora je otvorila sva poglavlja u pregovorima sa EU, Milatović kaže da to ništa ne znači.

"To vam ništa ne znači. Za razliku od susednih zemalja, Crna Gora je u proces evrointegracija ušla bez velikih spoljnopolitičkih ili unutrašnjih problema, imala mnogo lakši početak" naveo je Milatović i dodao:

"Mnogo je važnije zašto mi ta poglavlja nismo zatvorili. To nismo uradili jer smo najviše kaskali u vladavini prava i borbi protiv korupcije, a integracije su nam skoro zaustavljene od 2015. godine."

On tvrdi da je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji moguće do kraja mandata za koji se bori.

"Apsolutno može, ali ne sa Milom Đukanovićem na čelu, već na čelu sa Jakovom Milatovićem. Ovo do sada je sve bilo pro forme da je Đukanović to iskreno htio, mi bismo već bili članica EU."

Siguran je Milatović da su predsednički izbori više od biranja novog šefa države opisuje ih kao referendum za napred ili nazad, izbor između politike prošlosti i politike budućnosti.

Stavlja se tačka na diktatorski režim u Crnoj Gori tokom čije tri decenije vlasti su ubijani novinari, a jedna grupa ili narod uvek je snažno bila diskriminisana najpre Bošnjaci, pa suverenisti, zatim Albanci i na kraju Srbi.

Na pitanje da li je razmišljao o tome da će Crna Gora biti nezavisna, Milatović kaže da u prvom trenutku nije, ali da je glasao na referendumu za nezavisnost.
"Smatrao sam da manji sistem može brže da napreduje, ali sam pogrešio u proceni koliko mali sistem može da bude privatizovan", jasan je Milatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu