Tenzije na KiM: Vojska tzv. Kosova dolazi na sever?

Tzv. kosovska vlada donela je novu Strategiju odbrane u kojoj je navela da će stvoriti jedinstveni lanac komandovanja KBS-om na celoj teritoriji Kosova.

Izvor: Koha Ditore, Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/Georgi Licovski
EPA-EFE/Georgi Licovski

To uključuje i sever, ali je Kohi u NATO-u rečeno da je za dolazak KBS-a na sever i dalje neophodna prethodna saglasnost komandanta Kfora.

Vlada je kroz Strategiju izrazila nameru da proširi KBS na celu teritoriju Kosova, ali ovome nije prethodio zahtev za izmenu sadašnjeg sporazuma sa NATO-om, po kome Kosovske bezbednosne snage mogu da dođu na sever samo uz posebnu dozvolu Kfora.

"KBS deluje na celoj teritoriji Kosova kroz jedinstveni vojni lanac komandovanja i sastoji se od Generalštaba, komandi i podređenih jedinica Generalštaba KBS“, navodi se u Strategiji.

Ministarstvo odbrane nije dalo nikakva pojašnjenja kako postupiti sa sadašnjom zabranom koja važi za deo teritorije, ali NATO je u pisanom odgovoru Kohi potvrdio da se ništa nije promenilo u odnosu na zabranu KBS-u.

"Nije došlo do promene stava snaga misije predvođenih NATO-om, Kfora, koji trenutno imaj oko 3.700 vojnika na terenu. Za postavljanje KBS-a na sever Kosova potrebna je prethodna saglasnost Kfora. Kfor u poslednje vreme u vezi s tim nije dobio nikakav zahtev", stoji u odgovoru NATO-a.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi vlasti na Kosovu trebalo da razgovaraju o ovim pitanjima sa NATO-om pre nego što ih uključe u vladine dokumente.

"Tretman ovog pitanja ostaje više za političke potrebe, nego što se ova tačka zaista može ispuniti. Želim da verujem da o ovim pitanjima treba razgovarati u budućnosti sa NATO-om, i da postignemo cilj da KBS sprovodi svoje aktivnosti na celoj teritoriji Kosova. Taj sporazum mora biti deblokiran i moramo imati novi sporazum“, naveo je Bedri Eljezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu