Zašto Konjufca traži da se predsednik Srbije međunarodno procesuira?

Predstavnici vlasti na Kosovu od početka rata u Ukrajini vrlo često pokušavaju da optuže i dezavuišu Srbiju, a posebno česta meta im je predsednik Srbije.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kako piše Kosovo online, u izjavama prištinskih zvaničnika Aleksandar Vučić, koga porede sa Putinom i Miloševićem, uz stalne optužbe da želi da izazove sukobe na Balkanu.

Posle brojnih Kurtijevih napada na Vučića, korak dalje prethodnih dana otišao je predsednik Kosovske skupštine Glauk Konjifca, koji je zatražio da se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "sudi kao Putinu", za koga je Međunarodni krivični sud (MKS) nedavno izdao nalog za hapšenje, tereteći ga za ratne zločine.

“Ako međunarodna zajednica kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne zna gde su nestali, onda laže, jer Vučić zna gde su. Predsednika Srbije treba optužiti pred međunarodnim sudom kao Putina”, rekao je Konjufca.

U ovakvoj retorici Milovan Drecun vidi nastavak propagande Prištine, u nameri da se pozicija Srbije dezavuiše i oslabi, a to se radi lažima i na najbanalniji način.

“Ovo je osmišljeno da bi se sprovodila propaganda Prištine o tome kako je država Srbija navodno odgovorna za zločine prema Albancima i da se potkrepe njihove tvrdnje da je nad Albanciima Srbija izvršila genocid , pa da onda mogu da traže i ratnu odštetu”, ocenjuje za Kosovo onlajn predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun.

Ističe da stvari stoje upravo obrnuto, jer Beograd po pitanju nestalih ništa ne krije, za razliku od Prištine.

“Svu dokumentaciju koja je tražena o sukobu, predali smo ranije takozvanom Haškom tribunalu, tako da je laž da Beograd nešto krije. Druga strana krije podatke i ne dozvoljava da im se pristupi, tvrdeći kako arhiva OVK ne postoji. A, u njoj bismo sigurno našli podatke o tome gde su nestali Srbi, ali i Albanci koje je OVK otela”, napominje Drecun.

Ukazuje i da to ko zapravo prikriva dokaze najbolje pokazuje činjenica da Priština odbija otkopavanje lokacija za koje Beograd sumnja da se na njima nalaze tela nestalih, što je bar 10 lokacija, dok je na svim lokacijama na koje je Priština sumnjala, Beograd omogućio da se istraže.

“Ne može se otkriti istina dok se ne otvori arhiva OVK. Kurti je najpre priznao da arhiva postoji, pa je potom negirao i tvrdio kako je ona ko zna gde… Mi imamo saznanja da postoji arhiva OVK u kojoj je sve precizno vođeno. Konjufca treba da se obati njegovoj takozvanoj vladi i da traži da se otvori arhiva OVK, da bi se otkrila sudbina nestalih Albanaca”, rekao je Drecun.

Podseća da postoji izveštaj OEBS-a koji govori o tome da je OVK kidnapovala devetoro Albanaca u Račku, od kojih je jedan, kasnije oslobođen, dok se ostali vode kao nestali.

“Neka Konjufca na osnovu tog dokumenta reši sudbinu osam nestalih Albanaca, a ne da prebacije odgovornost na Beograd i da priča nebuloze. Uostalom, to nikakve veze nema sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. To je propaganda koja ne znači da negde nije dobro osmišljena, sa određenim ciljem”, uveren je Drecun.

Austrijski publicista Hanes Hofbauer za Kosovo onlajn kaže da će, ako bi prošla takva ideja, uslediti potpuni gubitak verodostojnosti Međunarodnog suda i ponovo bi se pokazalo da taj sud ima čist istrumentalni karakter, da je insistitucija koja se koristi samo za nametanje interesa.

“Sve dok pred Međunarodni sud ne budu privedeni raniji francuski predsednik Nikola Sarkozi za rat u Libiji, bivši američki predsednik Džordž Buš za rat u Avganistanu ili Iraku, ili Bil Klinton za agresiju na Jugoslaviju, jasno je vidljivo da se primenjuju dvostruki aršini”, istakao je Hofbauer.

Hofbauer ocenjuje i da je "nalog za hapšenje" Vladimira Putina loša ideja.

“Smatram da je ta odluka stravično loša. Ne zato što ne mislim da se događaju ratni zločini, već zato što je argumentacija da se optužuje, ne za agresiju, već za deportaciju dece. Ta priča je zasnovana na fikciji, jer je realnost drugačija od priče da Ukrajina postoji i u Donbasu odakle su deca premeštena. Rusija to smatra svojom teritorijom. Mislim da se nije išlo na optužbu zbog agresije, jer bi se postavlo pitanje šta je sa ostalim ratovima. A, nijedan nije dospeo pred sud”, konstatuje Hofbauer.

Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, primećuje da albanska strana nije ni prekidala sa pokušajima da se dezavuiše srpska pozicija, i to na najbanalniji i najbrutalniji način - neistinama i etiketiranjima, koja su devedesetih bila prihvatljiva za američku administraciju i evrospku javnost.

“Međutim, nikakvi dokazi tu nisu pruženi, niti je moglo da se dokaže ono što se nije dogodilo. Ali, ta inverzivna retorika, odnosno pokušaji da se 100 puta ponovljena laž pretvori u istinu, jeste metod kojim Kurti sve vreme nastupa i to govori o želji da se stvara neprijateljska atmosfera, a ne da se ide ka suživotu i da se nađu koompromisna rešenja”, rekao je Miletić za Kosovo onlajn.

Zato za izjavu Konjufce kaže “ništa novo i ništa kreativno”, ali je vidi i kao očiglednu poruku da se Priština neće smiriti i da ide na agresivne metode, na želju da se agresijom izazove reakcija srpskog naroda i vervatno uvuče Zapad u sukob.

“Sama činjenica da se na taj način nastupa potkrepljuje ovu neprijateljsku agendu. Da bi ostvarili svoje ciljeve, oni moraju da probaju da obeleže Srbiju kao neprijatelja Zapada i to im je ta metodologija kojom Kurti sve vreme nastupa. Da smo mi produžena ruka Rusije, a ovde ispada da je to ustvari upravo Kurti i njegov režiim, jer oni idu na destabilizaciju regiona i Evrope na taj način, a ne Srbija koja sve čini da očuva mir, stabinost, bezbednost i budućnost regiona”, dodao je Miletić.

Kosovski ekspert za bezbednost Drizan Šalja, ipak, Vučića vidi kao odgovornog za ono za šta ga optužuje i Konjufca.

“Predsednik Srbije za vreme dok je trajao rat na Kosovu, 1998-1999. godine, bio je na najvišoj vladinoj funkciji, ministra informisanja, ali pre toga bio je aktivan od 1993. do danas. Ali, s obzirom na vreme o kojem govori Konjufca, možemo reći da teret i krivična odgovornost pripada Vučiću ne kao naredbodavcu, već kao vođi, koji je aktivno bio deo političkog subjekta, od ratova na teritoriji bivše SFRJ”, rekao je Šalja.

Glavni fokus za njega, ostaje na tome da je Vučić bio na visokim pozicijama u Vladi Srbije u to vreme. “I da nikada nije javno objavio podatke i lokaciju masovnih grobnica i nije priveo pravdi zapovednike vojske i policije”, rekao je Šalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu