Hrvatska je "suptilno" optužena; "Sad strahujemo od Italije"

Nakon ulaska Hrvatske u Šengen broj ilegalnih migranata koje je na svojoj teritoriji uhvatila slovenačka policija povećao se za oko 300 odsto.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U slovenačkoj policiji navode da je prva dva meseca 2022. godine u Sloveniju nezakonito ušlo 1.295 migranata, a u istom razdoblju ove godine čak 5.162.

Kako prenosi Jutarnji list, najčešće je reč o državljanima Avganistana, Maroka, Kube i Rusije. Prema slovenačkim policijskim izvorima, njihov najčešći cilj je Italija, preko koje pokušavaju da odu do Nemačke.

Iz slovenačke policije za sada tek suptilno optužuju Hrvatsku da loše nadzire spoljnu granicu EU, a na konferenciji za medije kažu da se broj ilegalnih migranata drastično povećao nakon hrvatskog ulaska u Šengen, kao i da Slovenija više nema spoljnih kopnenih granica.

Međutim, slovenački mediji otišli su "malo dalje" pa navode da je zbog sve većeg broja migranata koji pokušavaju da se probiju u Italiju došlo do pogoršanja odnosa između Italije i Slovenije. Stoga u Sloveniji strahuju da će Italija zbog povećanog broja migranata uvesti kontrole na granicama prema Sloveniji, iste one koje je Austrija prema Sloveniji uvela još pre osam godina.

Zbog toga su već godinama zategnuti odnosi između Slovenije i Austrije jer Slovenija smatra da takva odluka Austrije nije opravdana.

EU je dozvolila svojim članicama da, ako postoji opasnost od velikog broja migranata, na šest meseci uvedu kontrolu na graničnim prelazima prema susednim zemljama.

Austrija tako već osam godina svakih šest meseci produžuje tu odluku. Trenutna odluka o kontroli na granici prema Sloveniji ističe 11. maja, a za sada nema naznaka hoće li Austrija to ukinuti.

Kako bi sprečili da isto učini i Italija, službena Slovenija se zalaže da ilegalni migranti ostanu u Turskoj, koja prima finansijsku pomoć EU, kao i da se oni kad je to moguće, vrate odakle su i došli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu