Ipak nije "kraj" kada vlast kaže – nastavlja se FOTO/VIDEO

Generani štrajk, hiljade ljudi na ulicama, blokirani autoputevi, probijene barikade, sukobi sa policijom, vojska na ulicama, pritisak na vlast.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit
Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Protesti protiv planirane reforme pravosuđa u Izraelu dostigli su vrhunac, a premijer te države, Benjamin Netanjahu, najavio je večeras da odlaže spornu reformu pravosuđa.

Međutim, ogorčeni građani su odlučili da tu nije kraj.

"Situacija je dramatična. Tenzija se oseća u vazduhu", rekla je iz Izraela za B92.net potpredsednica izraelske NVO "Monitor" Olga Dojč.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je naveo da je svestan rastućih tenzija u izraelskom društvu i da će ih rešiti, ali je dodao da postoji "ekstremistička manjina" koja cepa Izrael.

Olga Dojč je u razgovoru za B92.net istakla da je narod podeljen i da je "jaz između dva kampa sve veći".

"Večeras se Natanjahu obratio naciji. Njegovo obraćanje je većim delom bilo upućeno onima koji su glasali za ovu vladu, u pokušaju da ublaži odluku da se zaustavi zakonodavna reforma. Uprkos tome, večeras se nastavljaju demonstracije".

Istakla je, da će se tek sutra ujutru znati da li je Natanjahov govor zaustavio talas protesta koje traju već 13 nedelja, ili je premijer izgubio podršku.

Netanjahu je prethodne noći otpustio ministra odbrane Galanta zbog njegovog poziva da se zaustavi reforma pravosuđa. Galant je, kao i Netanjahu, član Likuda.

Ministar unutrašnjih poslova Itamar Ben-Gvir, šef Netanjahuovog krajnje desnog koalicionog partnera, stranke Ocma Jehudit, javno je zatražio od premijera da otpusti Galanta.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg
Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

  • Šta Netanijahu zapravo želi?

Reč je o zakonskom predlogu koji, da bi stupio na snagu, mora proći tri runde glasanja u izraelskom parlamentu Knesetu.

Jedan od najvažnijih elemenata njegovog reformskog paketa odnosi se na promene sastava odbora koji je zadužen za imenovanje sudija.

Netanijahu želi vladajućoj većini u parlamentu, dakle svojoj stranici i koalicijskim partnerima, omogućiti da imaju većinu u dotičnom odboru, a samim time i da odlučuju o imenovanju sudija.

"U subotu uveče, premijer je otpustio ministra odbrane nakon što je isti upozorio da je osećaj lojalnosti u izraelskoj vojsci uzdrman, a opasnost od napada sa više strana egzistencijalna. Narod je ovu vest primio vrlo teško, kao nedemokratski potez", pojasnila je sagovornica za B92.net i dodala:

"Sinoć su širom Izraela održane masovne demonstracije. Jutros je sindikat koji ujedinjuje stotine najvećih kompanija, uključujući aerodrom, banke, itd, proglasio generalni štrajk. Istom su se pridružili i univerziteta. Jedna strana brani demokratski izabranu vladu i zakonodavnu reformu koju ista forsira. Druga strana smatra da ova vlada pokušava da sprovede niz nedemokratskih i ekstremnih poteza".

Planirana reforma pravosuđa izazvala je najdublju unutrašnju političku krizu u Izraelu poslednjih godina, a naišla je na kritike i u inostranstvu.

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da bi neprijatelji Izraela kao što su Iran, libanska milicija Hezbolah i militantne palestinske organizacije u Pojasu Gaze, mogli da iskoriste priliku da napadnu zemlju oslabljenu krizom.

"Ja se u svakom slučaju nadam da, šta god da se desi, i dalje neće biti nasilja. I nadam se, da ćemo uskoro uspeti da nađemo rešenje", zaključila je u razgovoru za B92.net Olga Dojč.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu