470 kandidata za 470 mesta: Počelo glasanje

Narod Kube glasa za novi saziv Narodne skupštine u narednih pet godina na izborima na kojima nema iznenađenja jer ima 470 kandidata za 470 poslaničkih mesta

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA
EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA

Međutim, presudni faktor će biti izlaznost, koja u poslednje vreme opada..

Osam miliona birača je pozvano da izabere 470 kandidata - 263 žene i 207 muškaraca - uglavnom članova Komunističke partije Kube (PCC, jedina partija u zemlji) za 470 mesta u Narodnoj skupštini.

Biračka mesta se zatvaraju u 18 časova (24 časa po srednjeevropskom vremenu). Izlazak na izbore na Kubi nije obavezan. Birači mogu zaokružiti ime jednog ili više kandidata u izbornoj jedinici ili zaokružiti „izabrati sve kandidate“, što znači svih 470 kandidata.

Teška situacija

Polovinu kandidata imenovali su dosadašnji predstavnici, a ostatak opštinska veća. Među kandidatima su predsednik Migel Dijaz-Kanel (62) i bivši lider Raul Kastro (91).

Izbori se održavaju u vreme kada Kuba prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u poslednjih više od 30 godina, sa galopirajućom inflacijom i talasom migracija bez presedana, pogođenom pandemijom, pooštravanjem američkog embarga i strukturnim slabostima domaća privreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu