Mitropolit najavio štrajk glađu: "Ne mogu da gledam kako se kleveta naša crkva"

Poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Onufrije služio je u nedelju bogosluženje u Kijevo-pečerskoj lavri.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Te hramove , po naređenju vlasti, crkva treba da napusti već 29. marta saopštila je UPC. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

"U svetoj obitelji je u toku jaka molitva. Svet ne postoji zahvaljujući razgovorima, već molitvama. Molim vas, braćo i sestre, da se molite za bratiju manastira, kako bi oni ovde mogli da nastave da služe i uznose svoje molitve i ubuduće", rekao je mitropolit Onufrije okupljenima.

U međuvremenu, mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka (Kovaljenko) najavio je da će od ponedeljka, 27. marta štrajkovati glađu, sve do 29. marta.

"Kao vernik, ne kao episkop, ne mogu da gledam kako se kleveta naša Crkva, kako se relikvije pretvaraju u eksponate. Šta da radim? Pozvao bih sve da nametnemo sebi post. Ne danas, nego od ponedeljka, utorak, sreda, neposredno pre 29. marta da proglasimo štrajk glađu, u svetovnom smislu... Proglašavam štrajk glađu u znak podrške Kijevo-pečerskoj lavri“, rekao je mitropolit Luka u na Fejsbuku`.

Kako je saopštila Nacionalna istorijsko-kulturna ustanova "Kijevo-pečerska lavra", od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu