Rusi se naoružali: Dronovi kamikaze uništavaju Ukrajinu

Rusija je upotrebila 71 iransku "kamikazu dron" protiv ukrajinskih ciljeva nakon dvonedeljne pauze, što sugeriše da ih je Moskva dobila od Irana.

Izvor: Tportal
Podeli
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

To navodi britansko Ministarstvo odbrane.

Britanski zvaničnici su u svom dnevnom vojno-obaveštajnom izveštaju objavili na Tviteru da udari ukazuju na to da je "Rusija možda počela da počela redovno da se snabdeva manjim brojem“ bespilotnih letelica Shahed OVA-UAV.

Veruje se da postoje dve lokacije za lansiranje dronova: iz ruske oblasti Brjansk u severoistočnom delu Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočnom delu susedne zemlje.

"Ovo daje Rusiji fleksibilnost da cilja široki spektar Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva u severnoj Ukrajini“, navodi se u objavi na Tviteru.

"To je verovatno i novi pokušaj da se rastegne ukrajinska protivvazdušna odbrana“, dodaje se.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Američki institut za proučavanje rata je u međuvremenu nazvao najavu Kremlja o planovima za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji irelevantnom za rizik od eskalacije sukoba u nuklearni rat.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin pokušava da iskoristi strah Zapada od nuklearne eskalacije razmeštanjem taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji“, navodi Institut.

Putin je u subotu rekao da će taktičko nuklearno oružje biti locirano u bivšoj sovjetskoj republici Belorusiji i da su se Minsk i Moskva dogovorili o toj odluci.

Institut je u svojoj najnovijoj proceni naveo da i dalje "na Putina gleda kao na aktera nesklonog riziku koji stalno preti da će upotrebiti nuklearno oružje bez ikakve namere da to zaista učini kako bi slomio zapadnu rešenost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu