Džozef: Tzv. Kosovo treba odmah da krene sa formiranjem ZSO

Američki profesor Edvard Džozef kaže da tzv. Kosovo treba odmah da krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo online, Ekonomia Online
Podeli
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

On dodaje da odlaganje povećava rizike, dodajući da demonstranti i kritičari na Kosovu moraju da prihvate da je ZSO obaveza Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Briselski i Ohridski sporazum su pravno obavezujući. Postoje mnoge prednosti za Kosovo koje je ozbiljno narušeno statusom kvo. Član 7 sadrži samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu sa malo karakteristika kao što su finansijska podrška Srbije i direktna komunikacija sa Vladom Kosova. Član 7 zahteva od Kosova da odmah počne pregovore o samoupravi, pozivajući se na prethodne sporazume o dijalogu. Stoga demonstranti i kritičari na Kosovu moraju da prihvate ove dve tačke. Kosovo ima obavezu po ovom pitanju i Kosovo ima koristi od Briselskog i Ohridskog sporazuma, kaže Džozef.

Dodaje da postoje rizici za Kosovo u pogledu implementacije ZSO kako je opisano 2013. i 2015. godine.

"Svi su svesni opasnosti od stvaranja nove Republike Srpske. Namere Srbije o Zajednici nisu vođene željom da se poboljša život Srba na Kosovu. Udruživanje je bilo dobra taktika odlaganja dijaloga", dodaje on.

Ističe da se evropskim planom mnogo toga promenilo.

"Sa Briselskim i Ohridskim sporazumom situacija se promenila. Ranije se od Kosova zahtevalo da implementira Zajednicu za nejasne i neodređene koristi. Sada se očekuje da Kosovo dobije jasne beneficije u napredovanju. SAD insistiraju na tome da Zajednica bude striktno u skladu sa Ustavom Kosova, a ne na bilo koji način prepreka njegovoj funkcionalnosti. Osnovni koncept SAD i EU je da određeni broj opština koordinira postojeće nadležnosti. Kosovo mora da se kreće brzo i pažljivo. Takođe postoje veliki rizici ,ako ne krene dalje sa Zajednicom, da se Kosovo okrivi za opstrukciju Sporazuma"”, rekao je Džozef.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu