Pokušaj razvaljivanja vrata na Sabornom hramu u Stocu

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je sveštenik Dejan Grčić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/CURAphotography
Ilustracija: Shutterstock/CURAphotography

On je za Srnu rekao da je to ružna poruka za Srbe u tom gradu i da njihova imovina nije sigurna.

Grčić je o svemu obavestio policiju koja je obavila uviđaj. Naveo je da su oko crkve razbijene cigle i da ima mnogo kamenja.

"Nekim predmetom, možda polugom, pokušano je razvaljivanje vrata. Ovo je pokušaj devastacije i ružna poruka za Srbe u Stocu. Poruka je to da njihova imovina nije sigurna", kaže Grčić. Srpski većnik u Opštinskom veću Stolac Nedeljko Đogo izjavio je da su malobrojni Srbi u Stocu veoma potreseni zbog ovog događaja.

"Vrata su oštećena, mnogo je kamenja okolo. Neko je očigledno želeo da provali u crkvu i da devastira unutrašnjost. Ne vidimo drugog razloga, jer u crkvi nema šta da se ukrade", rekao je Đogo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Stocu jutros je služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika.

U Stocu danas živi oko 300 Srba. Saborni hram je u ratu pretrpeo veliku štetu i gotovo sve osim golih zidova je uništeno i pokradeno, a obnovljen je i ponovo osveštan 2003. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu