Amerikanci prave najmoćniji blok, dolazi do velikih promena; Vučić: "Već u junu..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da je sukob u Ukrajini bio očekivan, ali da će tek doći do velikih promena.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

"Nije to neka velika tajna, mogli ste da pogledate i u vašoj arhivi moje izjave od 25. novembra, kada sam bio u Sočiju kod predsednika Putina. Ja sam tada rekao da očekujem da nam se priprema mnogo toga teškog u svetu. Ne zato što mi je Putin bilo šta slično rekao, ja njega dovoljno dobro poznajem".

On je kazao da je razumeo šta će se desiti u Ukrajini i da je samo pratio, gledao, slušao i ređao činjenice, i da će pokušati da objasni šta očekuje u narednom periodu.

"Mislim da već u junu mora da usledi, pošto Ukrajina neće lako pobediti u vojnom smislu, to je gotovo nemoguće, očekujem da će dobiti veliki zamah na evropskom putu. Mislim da će biti donete odluke o hitnom početku pregovora i hitnom ulasku u EU".

Kako je rekao, misli da će biti donete odluke o hitnom počinjanju pregovora i ulaska u EU, zato što kreće takmičenje oko šefa NATO-a, kao i što SAD prave poseban blok koji nije mali.

"To će biti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Onda će imati zemlje koje su veće od Franscuske i koje se približavaju Nemačkoj, to postaje jasno da će postati najmoćniji u Evropi a pod direktnom palicom SAD", rekao je Vučić.

Kako rekao doći će do promene političke mape u Evropi.

Vučić je istakao da Srbija ima sve bliže odnose i sa Mađarskom, i da želimo da se pozicioniramo kao centralna zemlja.

Kako je kazao, smatra da će se dogoditi još mnogo toga i da je vidna promena prema NR Kini, i da je prvi put Ursula fon der Lajen upotrebila sintagmu "strateški rival", što je američki termin.

Najbolji rezultat

Vučić je istakao da u svemu tome treba da gledamo sebe, da vidimo kako ćemo da se pozicioniramo i da sačuvamo investicije.

"Imamo do sada najbolji mogući rezultat. Privukli smo 693 miliona evra stranih direktnih investicija, mart je odličan i nadam se da će se tako nastaviti i da ćemo da otvorimo još mnogo fabrika. U junu otvaram fabriku Hans Groe, mnogo toga treba da se otvori, i da će doprineti rastu našeg BDP", rekao je Vučić.

Vojska Srbije postaje sve snažnija

Vučić je rekao da je njegov zadatak da proba da sačuva zemlju od rata, ali i da sačuva sve političke principe.

"Hoću da iskoristim priliku da pozovem 22. sve građane Srbije, to će biti najveća prezentacija svega onoga što Vojska Srbije ima. Prikazaćemo sve što imamo, biće preko 1500 komada oruđa, sve ćete moći da vidite, od Nora, CH 92, CH 95, sve što imamo od letelica, FK3".

  • Opširnije o toj temi pročitajte OVDE.

Sastanak sa Orbanom

Komentarišući sastanak sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom, rekao je da će napraviti strateški savet, da može da se sarađuje sa Mađarskom po više pitanja.

Kako kaže, Mađaraska je već sada peti trgovinski partner.

"Otvorili smo jedan strateški dijalog, i očekujem da napravimo jedan novi organ, na sastanku gde će biti i Katalin Novak, i ja, i cele Vlade. Da napravimo jedan strateški savet, da sarađujemo i po pitanju terorizma, vojske, da sarađujemo u svim oblastima. Oni su nam sada peti trgovinski partner, dramatično raste. To govori o velikim ulaganjima", rekao je Vučić i dodao:

"Naši odnosi su na najvišem istorijskom nivou. Mi uvek volimo da govorimo samo o lošim stvarima, a ovo je jedna od fantastičnih stvari koje nam se dešavaju".

Obeležavanje godišnjice bombardovanja

Vučić je rekao da se u Somboru okupio veliki broj ljudi i da su dok su oni odavali poštu poginulima u NATO bombardovanju 1999. godine neki pokušavali da blokiraju ulice u Beogradu.

Vučić je istakao značaj kulture sećanja i toga što ne smemo da zaboravimo svoje žrtve.

Narodni pokret

Predsesnik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će u Narodni pokred moći da uđe svaki pojedinac koji ne želi da uđe u političku stranku.

  • Opširnije pročitajte OVDE.

Hapšenje Vladimira Putina

Predsednik Srbije je kazao da to što su sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdale naloge za hapšenje Vladimira Putina samo vodi daljoj eskalaciji sukoba.

"I danas i sutra kada sednete da razgovarate, a sa Putinom ćete morati da razgovarate, kako ćete to da mu ostavite? Što ste sebe ograničili? Preuzeli ste neku obavezu, a kako ćete da je sprovedete", upitao je Vučić i rekao da pojma nema o samom slučaju i da smatra da je politički loša odluka za sve.

Tajne službe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Albanici imaju svoje službe, i da one nisu naivne.

Predsednik Srbije je na pitanje o osnivanju vojne obaveštajne službe u Prištini rekao da Albanci to rade na ozbiljan način.

"Albanci već imaju svoje službe, i one nisu naivne. Posebno njihova infiltracija na jugu nije naivna. To su pokušavali i na severu da urade, i nisu za potcenjivanje. Postoje mnoge službe koje deluju ofanzivno protiv nas na teritoriji Srbije. Naše službe tu moraju da rade svoj posao kontraobaveštajni. Nije to neka velika novost. Naše službe nisu slabije od drugih u regionu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu